Одесі 600 років: на Приморському бульварі з'явиться пам'ятна дошка на честь Хаджибея

Одесі 600 років: на Приморському бульварі з'явиться пам'ятна дошка на честь Хаджибея.

Одесі 600 років: на Приморському бульварі з'явиться пам'ятна дошка на честь Хаджибея. Фото: Геннадій Олександрович Ладиженський, Живопис, 1899 рік

Події
21 липня 2023 17:16

На Приморському бульварі, 7 в Одесі встановлять пам'ятну дошку на честь міста Хаджибея, яке раніше знаходилося на місці нинішньої Одеси. Про це повідомляє одеський історик Олександр Бабіч.

Напис на дошці буде в наступній редакції:

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Тут і на прилеглій території у ХV-XVIII ст. була фортеця та місто Кочубієв-Хаджибей – місце бойової слави українських козаків. У 1795 році отримало назву Одеса".

20 липня в Одесі відбулося чергове засідання історико-топонімічної комісії, у ході якої й розглянули питання пам'ятної дошки на честь Хаджибея. По суті таюлічка констатує, що історія міста тягнеться щонайменше з XV ст.

Зазначимо, що остаточне рішення щодо встановлення таблички має ухвалити міська влада.

Нагадаємо. що перша письмова згадка про населений пункт, який існував на місці сучасної Одеси, датується саме XV століттям. Історик і священик Ян Длугош у своїй хроніці Annales seu cronicae inclyti regni Poloniae opera написав, що польський король Владислав Ягайло у 1415 році відправив до Константинополя з чорноморського порту Кочубеїв візантійському імператору Мануїлу II Палемологу.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах