В Одесі демонтували понад три десятки вивісок недержавною мовою

В Одесі демонтували понад три десятки вивісок недержавною мовою.

В Одесі демонтували понад три десятки вивісок недержавною мовою. Фото: omr.gov.ua

Події
05 жовтня 2023 12:00

В Одесі демонтували 36 вивісок та табличок, розміщених у кафе, піцеріях та магазинах недержавною мовою. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Омбудсмен зазначив, що до нього надходять скарги від громадян щодо того, що в Одесі досі є вивіски, таблички, написи та реклама не українською мовою.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

На звернення Уповноваженого міський голова Одеси Геннадій Труханов відповів, що Управління реклами Одеської міської ради та комунальна установа "Одесреклама" постійно перевіряють зміст розміщеної зовнішньої реклами. Вивіски, встановлені без зареєстрованого технічного паспорта, або ті, які не відповідають виданим технічним паспортам за розміром, типом конструкції, змістом інформації, прибирають. Конструкції, які порушують вимоги статей 28 та 32 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", демонтують насамперед.

Нагадаємо, Одеська область залишається у трійці областей України, які є лідерами за кількістю порушень мовного закону. Станом на 26 вересня до Секретаріату Уповноваженого надійшло 266 звернень громадян щодо недотримання мовного законодавства в Одесі й Одеській області. Також Одеська область очолила трійку областей України з найбільшою кількістю порушень мовного закону у вищих навчальних закладах, а на кількох депутатів Одеської міської ради склали адміністративні протоколи через те, що під час сесій вони спілкувалися не українською мовою.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах