На Одещині жінки страждають від сексуального домагання на роботі

На Одещині жінки страждають від сексуального домагання на роботі.

На Одещині жінки страждають від сексуального домагання на роботі. Фото: gettyimages.com/olaser

Події
12 грудня 2023 08:13

На Одещині 53% жінок, які взяли участь в опитуванні, заявили про сексуальні домагання на роботі і назвали це серйозною проблемою. Водночас із такою проблемою стикалися і 29% чоловіків. Опитування проводили кілька соціологічних організацій за підтримки уряду Канади та Українського жіночого фонду у серпні-вересні 2023 року.

В опитуванні брали участь 784 респонденти.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Найбільш актуальною є проблема сексуальних домагань на робочому місці для співробітників правоохоронних органів – на ситуацію поскаржилися 57% з них. Співробітники органів місцевого самоврядування розділилися на думці – 50% заявили про проблему, а 44% сказали, що їм "важко відповісти".

У медичній сфері проблема є актуальною для 44% працівників. У військових ситуація неоднозначна – 41% заявили про проблему, 41% сказали, що все гаразд, ще 18% не визначились. У сфері освіти 35% працівників вважають сексуальні домагання на роботі актуальною проблемою, а 46% не визначились із відповіддю.

34% опитаних поскаржилися на пильні погляди з боку колег, які розглядають співробітника як сексуальний об'єкт. 33% заявили, що їм доводиться слухати недоречні коментарі із сексуальним підтекстом, ще 33% заявили про "брудні" жарти в колективі.

Серед більш серйозних випадків домагань на робочому місці, 29% респондентів поскаржилися, що колеги намагалися торкатися до них, 11% отримували прямі пропозиції наблизитися, у 7% випадків працівникам загрожували погіршенням робочих умов після відмови в інтимному зв'язку. Ще 4% опитаних зазнали сексуальних нападів або зґвалтування з боку колег.

Найчастіше (15% випадків) сексуальне домагання відбувалося з боку начальника. У 14% жертв домагалися колеги. Тільки у 2% таким чином поводилися підлеглі.

Як реагують жінки

У 25% випадків жертви просто ігнорують такі інциденти. У 24% роблять зауваження колегам, у 20% скаржаться друзям чи родичам, у 15% звільняються з роботи і лише у 12% повідомляють відповідального співробітника на роботі.

Основними причинами, чому респонденти не повідомили про випадки сексуального домагання на роботі, виявилися такі: відсутність достатніх доказів, щоб підтвердити свої заяви (19%), вважали, що повідомлення все одно не спонукає керівництво до дій (14%), боялися, що повідомлення про сексуальне домагання може негативно вплинути на їхню кар'єру (13%).

Дослідження показує, що 61% опитаних не знають про існування законів, що регламентують покарання, політик та процедур протидії сексуальному домаганню на роботі, навчальних тренінгів, гарячих ліній тощо.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах