Росія має негайно відчути наслідки: як відреагували в Україні та світі на трагедію 2 березня в Одесі

Як відреагували в Україні та світі на трагедію 2 березня в Одесі.

Як відреагували в Україні та світі на трагедію 2 березня в Одесі. Фото: t.me/odesacityofficial

Події
04 березня 09:32

Ряд українських і світових громадських та політичних діячів відреагували на удар РФ по багатоповерховому житловому будинку в Одесі вночі 2 березня, через який загинули 12 людей, у тому числі п'ятеро дітей.

Українські політики

Президент України Володимир Зеленський у суботу, 2 березня, подякував рятувальникам і заявив, що у світу достатньо систем ППО, систем захисту від "шахедів" та ракет. І затягування із постачанням зброї для України, ППО для захисту наших людей призводить, на жаль, до таких втрат, до того, що перелік дітей, чиї життя забирає Росія, постійно зростає.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Україна не просила нічого більше, ніж потрібно, щоб захистити життя. А коли життя втрачається, а у партнерів просто внутрішні політичні ігри чи суперечки, що обмежують наш захист, це неможливо зрозуміти. З цим неможливо погодитись. І неможливо буде забути – світ буде це пам'ятати”, – наголосив Зеленський.

Прокоментувала російську атаку по Одесі колишня заступник міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, Україна має максимально поширити інформацію про трагедію, що сталася в Одесі, і кожен такий злочин інформаційно використовувати проти Росії.

Мер Дніпра Борис Філатов після вбивства росіянами дітей в Одесі назвав імпотентом генсека ООН Антоніу Гутерреша.

"Мовчить імпотент Гутерріш. Мовчать сотні худоби з десятків міжнародних організацій. Мовчать ліваки та професура західних університетів. Адже наша катастрофа погано продається спонсорам, донорам і просто тупим обивателям. І від цього, наш загальний подвиг стає ще більш епічним", – у серцях написав Філатов.

Підтримку Одесі висловив і міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич.

"В Одесі триває пошукова операція на місці зруйнованого будинку. І кожна новина звідти розриває серця українцям. Я не бажаю нікому пережити цей біль. Біль втрати та біль від неможливості допомогти тим, хто під руїнами. Ми знаємо цей біль, знаємо, що означає жити під бомбардуваннями, розбирати зруйновані будинки і діставати з-під них городян. Ми знаємо це, як ніхто інший, бо самі переживали це, особливо в перший рік повномасштабного вторгнення, – наголосив він.

Світова громадськість

Відразу розповів про трагедію Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос.

"Я рішуче засуджую атаку безпілотника на Одесу минулої ночі, яка призвела до жертв і руйнувань. Росія буде притягнута до відповідальності за всі злочини, які вона скоїла в Україні", – написав він у соцмережі Х (раніше Twitter).

Президент Молдови Марія Санду одна із перших відреагувала на трагедію. А Парламент Молдови під час засідання 2 березня ухвалив декларацію, яка засуджує російську агресію в Україні.

Тим часом посол США в Україні Бріджіт Брінк закликала посилити підтримку України. Вона зазначила, що росіяни завдають ударів саме по мирним жителям українських міст та сіл.

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Росія має негайно відчути наслідки за ганебну та злочинну атаку.

"Це абсолютно жахливе вбивство. Навмисне вбиваючи немовлят уві сні, Росія заявляє про явну зневагу будь-якими мирними угодами, минулими чи майбутніми. Повинні бути серйозні та негайні наслідки, а не безкарність", – заявив глава МЗС Литви.

Зазначимо, що на трагедію відреагували та поширили інформацію про неї багато "зірок" українського шоубізнесу, блогери та спортсмени, серед яких співачка Джамала, співак Віталій Козловський, капітан "Дніпра" Станіслав Тимофєєнко, дзюдоїстка Дар'я Білодід, телеведуча Маша Єф. Хіменес-Браво, блогерка Крістіна Гірник, реп-виконавиця alyona alyona, співачка Юлія Саніна, співачка Надя Дорофєєв, артист Монатик та інші.

Нагадаємо, що раніше глава ПАРЄ та Президент Молдови відреагували на удар РФ по багатоповерховому житловому будинку в Одесі вночі 2 березня.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах