На Одещині зросла захворюваність на скарлатину: є летальний випадок

На Одещині зросла захворюваність на скарлатину: є летальний випадок.

На Одещині зросла захворюваність на скарлатину: є летальний випадок. Фото ілюстративне: firtka.if.ua

Події
09 березня 12:45

На Одещині спостерігається зростання захворюваності на скарлатину. З початку 2024 року зареєстрували 61 випадок захворювання серед дітей, зокрема одна дитина померла від ускладнень.

Про це повідомили у пресслужбі Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Медики зазначають, що такий спалах захворюваності пов'язаний із циклічним підйомом. Раніше циклічне підйом фіксували у 2014 році, коли на скарлатину захворіло 355 осіб.

У 2023 році зареєстрували 182 випадки захворювання на скарлатину, тобто в 2,6 рази більше, ніж у 2022 році. Переважно хворіли діти до 17 років (97%), і найбільш уразливою серед них, як і в минулі роки, була вікова група – від п'яти до дев'яти років (56%). Випадки скарлатини реєстрували на всіх адміністративних територіях.

ЩО ТАКЕ СКАРЛАТИНА ТА ЯК НА НЕЇ НЕ ЗАХВОРІТИ

Скарлатина – гостре антропонозне інфекційне захворювання групи стрептококових інфекцій, яке проявляється інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки та характерним висипом.

Профілактика захворювання полягає в ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції. Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції до 24 годин після отримання першої дози антибіотика. Якщо антибіотик не призначали, то ізоляція має тривати протягом 21 дня. Також для профілактики хвороби потрібно дотримуватися простих правил гігієни: провітрювати приміщення, гуляти на свіжому повітрі, уникати контакту з хворими людьми, мити руки після вулиці та перед їжею.

Щеплень від скарлатини немає, однак у тих, хто перехворів, виробляється імунітет.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах