Рятувальники розповіли, як пережили ракетний удар 15 березня Одеси

Олександр Донцов (у центрі) із обпаленим обличчям на місці удару ракети в Одесі 15 березня 2024 року.

Олександр Донцов (у центрі) із обпаленим обличчям на місці удару ракети в Одесі 15 березня 2024 року. Фото: facebook.com/DSNSODE

Події
29 березня 09:27

Постраждалі рятувальники розповіли, як пережили повторний ракетний удар в Одесі 15 березня. Інтерв'ю опублікувала прес-служба ДСНС на Одещині.

Вже за кілька хвилин після першого вибухи, рятувальники та медики "швидкої" були на місці трагедії. Тоді ворог вдарив у те саме місце вдруге. Двоє рятувальників загинули, а ще вісім отримали поранення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Фотографії двох обпалених постраждалих рятувальників, які продовжили свою місію та врятували товариша, облетіли весь світ. Це були обличчя Олександра Донцова та молодшого рятувальника Артема Августиновича – хлопця із обпаленим обличчям у синій футболці.

Артем лише 2022 року закінчив Вищу професійне училище Львівського університету безпеки життєдіяльності, а вже зараз є головним майстром сержантом служби цивільного захисту. У жовтні минулого року він одружився.

Він опинився майже в епіцентрі вибуху та отримав контузію та численні опіки. Пораненим він із товаришами виніс свого пораненого колегу з вогню і лише потім знепритомнів. Лікарі врятували його, а Артем прийшов до тями і розповів про події того дня.

"Після прибуття час летів дуже швидко… Ми спостерігали жахливу картину – зруйновано було будівлю, велике полум'я. Все, що я пам'ятаю – це як я повертаюся спиною до пожежі і лунає вибух, мене відкидає убік, я падаю… Я розумію, що горить обличчя і підшоломник... Я погасив обличчя і подивився на руки-ноги.Не повірив, що все залишилося на місці. залишилися хлопці, наші колеги – Євген та Дмитро, і ми з Сашком зрозуміли, що треба йти туди їх рятувати, – згадує Артем. Знесиленим рятувальникам вдалося витягнути Дмитра і передати його медикам.Тільки тоді й сам Артем почав знепритомнювати. він поставив собі, коли вже в лікарні прийшов до тями, "що з хлопцями?", – розповів Артем.

На жаль, двоє його колег, Денис Колесников та Віталій Алимов, загинули.

"Це дуже важко. Ми з ними пройшли багато скрутних ситуацій... Це друга сім'я, – каже рятувальник.

Артем Августинович ще перебуває у лікарні, але планує повернутися до професії.



Також свою історію раніше розповів інший рятувальник – Олександр Донцов, який також отримав травми під час повторного ракетного обстрілу, продовжував рятувати своїх колег.

Чоловік згадує, як розрахунки після першого прильоту приїхали на місце події. Рятувальники почали свої обов'язки, але раптом Донцов почув сильний гул, схожий на той, що видає літак при посадці. Він зрозумів, що станеться погане, але це були частки секунди, і ніхто не встиг зрозуміти, що саме відбувається.

"Тільки пам'ятаю, як я кричу, і як у мене загорілося обличчя, як кудись лікую... Моє обличчя гаситься, і знову горить, все болить...", – розповів Донцов.

Потім рятувальник намагався підвестися, але відразу не зміг, до нього потрапили уламки. Тоді чоловік почав повзти.

"Найстрашніше було розплющити очі, бо боявся, що очей немає... Я повз далі, нічого не бачив. Метрів десять у такому стані проповз. Потім підвівся, сперся об стінку і виходив так до нашої бойової машини. Артура та начальника варти Євгена Власенко. Хвилини три ми трохи приходили до тями...", – каже рятувальник.

Чоловіки почали витягувати у більш-менш безпечне місце людей. Зокрема, Олександр згадав, як вони втрьох разом із четвертим колегою та поліцейським виносили на ношах рятувальника, який отримав тяжке поранення кінцівки.

"Це було пекло...", – констатує Олександр.

Він додає, що в нього, крім обличчя, дуже хворіли поранені руки, які він уже не відчував. Рятувальник присів біля дерева і знепритомнів.

"Останнє, що бачив, коли непритомнів, це дівчина з нашої прес-служби. Зрозумів, що вона мене фотографує, подивився з останніх сил і відвернувся...", – згадав Донцов.

Потім він дізнався, що від дуже тяжкого поранення, а може, й від загибелі його врятувала випадковість. Йому в ногу влучив уламок, але застряг у добротному шкіряному чохлі, який був у кишені. У цьому чохлі рятувальник тримав службове посвідчення, посвідчення на машину, банківську картку, гроші та іконки. Саме в них (іконках та документах) уламок і застряг, не пробивши Олександру ногу.

За його словами, коли він прийшов до тями, одразу написав мамі, бо їй не можна хвилюватися. Чоловіка майже "вбила" інформація про те, що загинули двоє його колег. За його словами, бійці ДСНС – його родина.

"Коли розумієш, що повернешся на чергування, але цих людей уже не побачиш, це дуже боляче. Це вбиває...", – сказав Донцов, додавши, що хоче повернутися до служби у ДСНС та захищати Одесу.



Нагадаємо, що після обстрілу 15 березня, коли ворог використав підступну тактику подвійних ударів ракетами через деякий час, відомства зробили висновки та розробили новий алгоритм безпеки для представників оперативних та екстрених служб. Наразі вони очікують відбою повітряної тривоги.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах