Селищу на Одещині повернуть історичну назву, яка не подобається його мешканцям

Селищу на Одещині повернуть історичну назву, яка не подобається його мешканцям.

Селищу на Одещині повернуть історичну назву, яка не подобається його мешканцям. Фото: facebook.com/сільрада Суворове

Події
05 квiтня 14:02

Комітет Верховної Ради України з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує перейменувати селище Суворове Ізмаїльського району на Одещині на Шикірлик. Про це повідомив перший заступник голови Комітету, голова підкомітету Роман Лозінський, який доповідав з цього питання і виклав фото таблиці пропозицій, що розглядаються.

Більшість жителів Суворова під час обговорення проголосували за перейменування селища на Бессарабське, але комітет із цим не погодився. За цей варіант тоді проголосували 998 осіб. На другому місці серед назв, які могли дістатися селищу, виявилося історичне "Шикірлі-Китай" (246). Але нещодавно комітет погодив назву Бессарабську для перейменування селища Тарутине Болградського району.

Також запропоновано змінити назви ще шести сіл Одеської області.

Чому така назва

Історичною назвою селища Суворове є Шикірлі-Китай, це ім'я йому присвоєно ще за заснування в 1819 році.

Першими відомими мешканцями земель, на яких розташоване селище, були татари. Але їх вигнали. Пізніше до назви Шікірлі додали слово Китай. На початку 19 століття там мешкали болгарські переселенці, а наприкінці Південна Бессарабія відійшла до Російської імперії.

А Суворовим Шикірлі-Китай став у лютому 1941 року. Таке рішення ухвалила тодішня комуністична влада.

Селище на Одещині повернуть історичну назву, яка не подобається його мешканцям.Селище на Одещині повернуть історичну назву, яка не подобається його мешканцям. Фото: facebook.com/lozynskyi.roman

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах