Італія виділить 45 мільйонів на відновлення пам'яток архітектури в Одесі

Італія надасть 45 мільйонів на відновлення пам'яток архітектури в Одесі.

Італія надасть 45 мільйонів на відновлення пам'яток архітектури в Одесі. Фото: omr.gov.ua

Події
16 квiтня 08:15

Уряд Італії виділить 45 мільйонів євро на відновлення пошкоджених російськими обстрілами пам'яток архітектури в Одесі. Про це розповів виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, який відвідав сьогодні Одесу.

За два тижні сторони планують підписати документ, де конкретизують, скільки коштів, на які об'єкти піде.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

А про плани те, що вони підуть, зокрема, на Спасо-Преображенський собор, до якого потрапила російська ракета. Перший транш у розмірі 500 тис. євро вже внесли.

Помічник настоятеля Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Мирослав Додович розповів, що вже захистили собор від опадів і повністю оновили дах. Вибухом було пошкоджено всі металеві конструкції, на яких вона трималася, їх було вирвано, все це довелося ремонтувати. На сьогоднішній день оновлено 2,5 тисяч квадратних метрів. Вже почали будувати нову стіну замість пошкодженої.

Також відомо, що відновлять Будинок вчених, який також постраждав від війни. У пам'ятнику архітектури вибито вікна, пошкоджено дах та пошкоджено підпірні стіни. У комплексі роботи з відновлення пам'ятника архітектури фахівці оцінюють у 52 млн гривень, першочергові ж термінові роботи зі стабілізації та консервації будівлі становлять 10 млн гривень. Поки вікна в Будинку вчених зачинили фанерою, усередині будівлі розвинулася пліснява. Тому необхідно терміново облаштувати системи вентеляції. У пам'ятнику архітектури розбито 22 автентичні вітражі, зараз вони зберігаються в підвалі будинку.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах