В Одесі вигнали з бізнес-івенту блогерку, яка попросила спікера спілкуватися українською

Вечір нетворкінгу.

Вечір нетворкінгу. Скриншот відео: instagram.com/julie_ta_odesa

Події
16 червня 19:00

В Одесі під час вечора нетворкінгу Key Event у суботу, 15 червня, стався черговий мовний скандал. Після того, як блогерка Юлія Карабаджак попросила спікера говорити українською або ж забезпечити їй переклад, бо російської вона не розуміє, дівчині просто порадили покинути залу.

Відеоролик з інцидентом блогерка опублікувала на своїй сторінці в Instagram.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

У коментарі "Суспільному" дівчина повідомила, до раніше організатори заходи зверталися до нех по рекламу. Вже тоді вона сумнівалася із приводу дотримання мовного закону на заходах, однак організатори запевняли, що наступні івенти проводитимуть виключно українською.

У тому, що ці обіцянки були пустими дівчина запевнилася на власному досвіді, коли сама завітала на бізнес-івент. Один зі спікерів почав свою промову російською. Після цього дівчина піднялася та попросила чоловіка перейти на державну. Натомість у відповідь почула щось на зразок "яка різниця", а коли разом із подругою схотіла дізнатися, чи буде хоча б переклад, їй порадили скористатися Google-перекладачем. Зрештою організатори підійшли до блогерки й її подруги, попросили їх вийти із зали, аби не заважати іншим глядачам, та вивели із приміщення.

За фактом порушення Юлія вже склала скаргу мовному омбудсмену. Представниця Уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк, коментуючи цей інцидент, запевнила, що максимально сприятиме справедливому покаранню порушників.

Організатор заходу Віталій Ступаєнко, який вивів Юлію із зали, де проходив івент, у першій половині дня пообіцяв, що надасть пояснення після обіду.

Скриншот Stories Віталія СтупаєнкаСкриншот Stories Віталія Ступаєнка

Увечері він опублікував у Stories в Instagram відео, в якому перепросив за ситуацію та пообіцяв, що в подальшому подібні інциденти не виникатимуть, а заходи будуть виключно українською. Раніше це ж відео опублікував у своєму Telegram-каналі одеський активіст Дем'ян Ганул.

"Якщо не хочете потім вибачитися, маєте одразу подумати та розуміти, що мова важлива, за неї воюють наші хлопці, і мова – це частина Конституції", – зазначив Ганул.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах