Перейменування вулиць в Одесі викликало суспільний резонанс: що говорять у мережі

Перейменування вулиць в Одесі викликало суспільний резонанс: що говорять у мережі.

Перейменування вулиць в Одесі викликало суспільний резонанс: що говорять у мережі. Фото: Vgorode

Події
31 липня 08:47

У мережі з'явилося розпорядження голови Одеської ОВА Олега Кіпера з переліком 85 одеських топонімів, які збираються перейменувати в Одесі. В області їх 347. Ця інформація викликала суспільний резонас, бо всі не всі одесити згодні з новими назвами вулиць, а громадських обговорень не було.

Старі назви містять імперську символіку або підпадають під закон про деколонізацію як пов'язані з країною-агресором чи прославленням колоніалізму та тоталітарних режимів.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Заступник голови департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської ОВ Ярослава Різникова підтвердила цю інформацію та пояснила деякі моменти.

Про які перейменування йдеться

Йдеться, зокрема, про такі перейменування:

- проспект Академіка Глушка став проспектом Князя Ярослава Мудрого;
- проспект Добровольського (названий на честь радянського космонавта Георгія Добровольського) – проспект Князя Володимира Великого;
- проспект імені космонавта Юрія Гагаріна, що прилягає до будівлі ОВА, отримав ім'я Лесі Українки;
- бульвар, названий на честь сатирика Михайла Жванецького, став бульваром Військово-Морських сил;
- вулиця, яка носила ім'я письменників Іллі Ільфа та Євгена Петрова, тепер буде вулицею імені родини одеситів Глодан, які загинули від російської агресії (тримісячна дівчинка Кіра, її мама Валерія Глодан та бабуся Людмила загинули у квітні 2022 року внаслідок ракетного удару по ЖКТ ", батько немовля і чоловік Валерії Глодан Юрій після того вступив до лав сил оборони та загинув на війні);
- вулиця Паустовського стане вулицею 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу;
- провулок Другий Лермонтовський перетворився на провулок Госпітальєрів;
- Провулок Ляпунова, що знаходиться біля Одеського національного художнього музею, перейменували на провулок імені художника Олександра Ройтбурда;
- вулиця контр-адмірала Луніна носитиме ім'я загиблого комбрига 28-ї бригади, полковника Віталія Гуляєва;
- вулиця Василя Жуковського – відтепер носитиме ім'я Святослава Караванського, одесита, письменника, відомого мовознавця та дисидента;
- вулиця Буніна носитиме ім'я Ніни Строкатої – одеситки, мікробіолога, дружини Святослава Караванського, активістки та правозахисниці, дисидентки;
- вулицю Спартаківську буде названо ім'ям Ганни Михайленко – української перекладачки, правозахисниці та громадського діяча;
- вулиці Пушкінській повернуть назву Італійська;
- провулку Чайковського (де розташований оперний театр) повернуть історичну назву – Театральний;
- Гагарінському плато повернули колишню назву – Аркадійське";
- вулицю Коблевську тепер буде названо ім'ям мера Одеси Павла Зеленого, який зробив багато для розвитку української мови та культури;
- площа Думська, де розташована будівля міськради, стане Біржовий, оскільки мерія розміщується у будівлі Старої одеської біржі – пам'ятці архітектури національного значення, а "думи" – це суто російська форма управління;
- провулок віце-адмірала Жукова отримав ім'я Івана Луценка: одесита, лікаря, історика, політичного та військового діяча.

Ряд пронумерованих провулків Тимірязєва дали нові назви – Гетьманський, Гайдамацький, Козацький, Характерників, Кобзарський.

Також в Одесі з'явилися вулиці на честь Героя України Решата Аметова, який став однією з перших жертв окупації Криму у 2014 році (його ім'я отримає вулиця Романа Кармена), Геннадія Афанасьєва – колишнього в'язня Кремля з Криму та військовослужбовця, який загинув на війні у грудні 2022 року року, а також сквер на честь Номана Челебіджихана – першого глави уряду Кримської Народної Республіки, проголошеної у 1917 році, автора кримськотатарського національного гімну "Ant etkenmen!" ("Я присягнув!").

Всі перейменування можна переглянути за посиланням.

Реакція громадськості

Постійна представниця президента у Криму Таміла Ташева прокоментувала перейменування вулиць в Одесі на честь кримських татар.

"Зрештою, для Одеси та Одеської області це дуже зрозуміло – увічнення кримськотатарських діячів, яка була частиною "Ханської України" і довгий час називалася Хаджибей (дивіться фільм Акіма Галімова). Це не просто символічний акт, це вагомий крок у формуванні та утвердженні української політичної нації. Ці перейменування визнають подвиг тих, хто віддав своє життя за незалежність та цілісність нашої держави, як це зробив Решат Аметов, який став першою жертвою окупантів у війні, яку розв'язала Росія у 2014 році, захопивши Крим. тим, хто виборював відновлення історичної справедливості, як це робив Номан Челебиджихан", – написала вона

Громадський діяч та волонтер Дем'ян Ганул заявив, що ніколи не розумів, чому в Одесі є бульвар імені Жванецького, він більшу частину життя жив у Росії та приймав нагороду з рук Путіна. А Військово-морські сили України постійно були в Одесі та захищають наше місто, логічно щоб на їхню честь був бульвар.

Місцева журналістка Наталія Хохлова-Покровська, вона вважає рішення "незрозумілим".

Член виконкому Одеської міськради Олена Павлова зазначила, що просто змінити назву вулиць — обмаль, Одесі потрібні рішучі зміни.

"Найпростіший спосіб, точно не найкращий. Мало змінити колір вікон та шпалери на стінах, потрібно зміцнити фундамент, зрозуміти, яким буде фасад, а яким – внутрішній простір, і головне – як вся будівля впишеться у загальний простір", – прокоментувала Олена Павлова.

Адвокат Veterans Hub Odesa, член робочої групи з питань деколонізації при ОВА Артем Карташов опублікував скріншоти деяких коментарів, а також пост проросійського паблику "Типова Одеса" з реакціями на перейменування.

"Не минуло й доби, а у латентної і не дуже вати вже пригорає. "Де логіка???", "Бабеля за що???", "твори перекладені всіма мовами світу"! Як же показово, коли доходить до найбільш важливих питань – мови, вулиць та пам'ятників, вшанування військових та вивчення історії., А " великі одесити " – це здебільшого ті, хто провів більшу частину свого життя у Москві, Пітері і просто " у Росії ", – обурився він.

Член робочої групи з перейменування, представниця мовного омбудсмена на півдні Ярослава Вітко-Присяжнюк наголосила, що нові топоніми ментально та візуально "повертають Одесу в Україну, позбавивши її російських маркерів і вирвавши з лап російського світу".

"Росія роками використовувала імперську спадщину для збереження та посилення свого впливу; маркуючи наші вулиці та міста загальними іменами з назвами вулиць на Росії, імперія підкреслювала тезу про те, що ми "один народ", який таким чином і теплився в головах людей. Саме тому ці перейменування не просто про зміну табличок, а про питання гуманітарної безпеки. Сьогодні ми відновили історичну справедливість, повернули українському місту українські назви", – додала вона.

Ексдепутат Одеської області та чинний військовий Олександр Хапатнюковський висловив думку, що це просто спроба відвернути увагу українців від великих проблем.

"Як зробити так, щоб відвернути увагу одеситів від підвищення податків, від безпрецедентної корупції на всіх рівнях з їх новими "волонтерами на Ламбі", від заздалегідь про****ної зими без електрики та тепла тощо? Правильно, зіткнути лобами навколо масового перейменування вулиць", – написав Хапатнюковський.

Член виконкому у федерації шахів Одеської області Михайло Голубєв прирівняв перейменування бульвару Жванецького до мародерства та прояву нехтування культурною спадщиною.

"Хоча питання перейменування бульвару Жванецького для Одеси болюче і підозрюю, що моя думка з цього приводу – у явній меншості серед оточуючих людей. "Депушкінізацію" Одеси ж вважаю просто огидним хунвейбінством. З багатьох причин", – написав Михайло Голуб.

Прессекретар міського голови Одеси Микола Покровський, реагуючи на одеські новини, запостив цитату Жванецького, в якій йдеться про те, що "думка тільки тоді думка, коли її головою думають".

Еко-активіст Владислав Балинський назвав перейменування державницьким та історичним рішенням для Одеси.

Одесський краєзнавець Олександр Бабич, який приєднався до лав сил оборони, вважає, що в переліку топонімів "багато нових назв, які викликають питання своєю нелогічністю".

"Залишаюся тим, хто вважає, що ми не повинні віддавати орді наших поетів та письменників. Ми маємо повне право ними пишатися і залишати пам'ять про них у міському просторі. Те саме стосується пам'яті про тих, хто воював з нацизмом у Другій світовій війні – це і наша перемога, і ми не маємо РФ дозволити її монополізувати", – написав він.

За його словами, міська влада та міські депутати дуже повільно проводили політику деколонізації, що не дозволило Історико-топонімічній комісії "розумно та логічно завершити цей процес, і далі це право отримав голова ОДА і ті, хто йому формував цей список".

Голова Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті, учасник російсько-української війни Сергій Гуцалюк вважає, що Одеса повертає собі те, що їй належить по праву, незважаючи на десятиліття московської брехні та пропаганди. У тому, що рішення викликало суперечки, він звинуватив місцеву владу.

"Усі пропозиції пропонувалися міській раді півтора роки, вони це все ігнорували, а тепер виникають питання. Просто потрібно було виконувати вчасно закони", – наголосив Сергій Гуцалюк.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах