Батько маленької Злати, яка загинула через обстріл Одеси, створив петицію про захист дитячих реанімацій

Чотирирічна Злата, яка загинула внаслідок ракетного удару по Одесі.

Чотирирічна Злата, яка загинула внаслідок ракетного удару по Одесі. Фото із прощання: УСІ

Події
14 серпня 18:30

Одесит В'ячеслав Росточил, який втратив свою чотирирічну донечку Злату, внаслідок російського ракетного удару по Одесі, звернувся до Президента України із петицією. Чоловік просить підвищити безпеку реанімаційних відділень в умовах повітряних тривог.

Відповідне звернення опублікували на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Чоловік зазначив, що нещодавній удар по клініці "Охматдит" у Києві довів вразливість медичних установ в умовах війни. Під час повітряних тривог хворі та медичний персонал перебувають у коридорах або приміщеннях із двома стінами, але діти в реанімаційних відділеннях не мають змоги пересуватися, тому залишаються у палатах, які не можна вважати надійними укриттями.

"Моя донька Злата пролежала три тижні в комі в кардіореанімації Одеської обласної клінічної лікарні на вулиці Академіка Воробйова, 3. На жаль, я впевнений, що подібна проблема існує й в інших лікарнях Одеси та всієї України... Почати можна з малого, а потім перенести досвід на всю країну", – зазначив В'ячеслав.

Як, на думку батька Злати, можна захистити дитячі реанімаційні відділення під час повітряних тривог:

  • встановити вікна з куленепробивним і ударостійким склом, аби знизити ризик пошкоджень від уламків і вибухів, та броньовані жалюзі, які автоматично закриватимуться під час повітряної тривоги;
  • створити невеликі укріплені приміщення або капсули всередині лікарні для розміщення дітей і обладнання під час повітряної тривоги;
  • розробити й використовувати мобільні захисні екрани, які можна швидко розгорнути навколо ліжок пацієнтів;
  • вставити автоматизовані системи, які під час повітряної тривоги закривають усі вікна та двері, забезпечуючи додатковий захист;
  • проводити регулярні тренування для медичного персоналу щодо дій у разі повітряної тривоги, включаючи швидке переміщення пацієнтів у безпечні зони;
  • створити резервні системи життєзабезпечення, які можуть працювати автономно в разі пошкодження основного обладнання;
  • укріпити стіни та стелі реанімаційних відділень для підвищення їх стійкості до ударів і вибухів;
  • розробити й позначити безпечні маршрути евакуації всередині лікарні, які максимально захищені від зовнішніх загроз.

"Я вірю, що ваша підтримка в цьому питанні допоможе прискорити реалізацію необхідних заходів для забезпечення безпеки дітей у реанімаційних відділеннях", – підсумував В'ячеслав Росточил.

Нагадаємо, 29 квітня російські окупанти вкотре завдали удару по цивільній інфраструктурі Одеси. Від влучення ворожої ракети спалахнула пожежа в палаці Одеської юридичної академії, який також відомий під назвою "замок Гаррі Поттера" та "замок Ківалова". Загалом в результаті цього удару вісім людей загинули, а ще понад три десятки – зазнали поранень.

Чотирирічна дівчинка Злата після обстрілу перенесла операцію та декілька тижнів перебувала в комі. Лікарі робили все можливе, але травми дівчинки виявилися несумісними із життям: уламок російської ракети влучив їй у серце. 23 травня дитина померла в лікарні. Прощання з дівчинкою відбулося 26 травня в середмісті Одеси у Спасо-Преображенському соборі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах