Ганьба доброї волі: загарбники витратили на окупацію Зміїного 915 мільйонів доларів

Ганьба доброї волі: загарбники витратили на окупацію Зміїного 915 мільйонів доларів.

Ганьба доброї волі: загарбники витратили на окупацію Зміїного 915 мільйонів доларів. Фото: twitter.com/Maxar

Події
01 липня 2022 17:51

Російські війська за час окупації острова Зміїний з лютого по червень втратили військову техніку $915 мільйонів доларів. Тільки потоплений російський крейсер "Москва" коштував 750 мільйонів доларів. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на видання Forbes.

Також українські військові знищили вісім російських зенітно-ракетних комплексів "Тор", "Панцир" та "Стріла" загальною вартістю понад $100 мільйонів.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Протикорабельні ракети ЗСУ потопили новий рятувальний буксир "Василь Бех" вартістю $25 мільйонів. Також на острові затонув десантний катер "Серна" $20 мільйонів.

Крім цього, українські військові знищили щонайменше один гелікоптер Мі-8, підвели два російські катери типу "Раптор" та пошкодили багато різного радіолокаційного обладнання, яке росіяни встановили на острові.

За словами радника глави Офісу Президента Михайла Подоляка, у ОК "Південь" продумали цю військову операцію до дрібниць і це впишуть у підручники.

Що означає перемога на Зміїному для України


Зміїний є важливим стратегічним об'єктом, оскільки, як пояснили раніше в Головному управлінні розвідки Міноборони, "хто б не контролював острів, він може будь-коли контролювати цивільне судноплавство на півдні України, територію та, певною мірою, повітряний простір на півдні України".

За словами речника Одеської ОВА Сергія Братчука, перемога на Зміїному - це зменшення домінування Росії в Чорному морі. Він вважає, що це перший великий поштовх на шляху до звільнення усієї тимчасово окупованої території та експорту українського зерна морськими шляхами.

Але, на жаль, говорити про повну деблокаду українських портів ще зарано.

Реакція РФ


У міноборони РФ заявили, що вивели свій гарнізон з острова Зміїний нібито, щоб уникнути втрат живої сили, і таким чином Росія продемонструвала світовій спільноті, що "не заважає зусиллям ООН для організації гуманітарного коридору з вивезення сільськогосподарської продукції з території України". Але свої істотні втрати окупанти заперечують, а втечу вважають кроком доброї волі.

"Насправді задимлення – це сліди знищення залишків техніки та боєприпасів. Об'єкт справді має стратегічне значення, проте свою роль щодо контролю повітряного простору на даний момент він виконав, а враховуючи постійні атаки ЗСУ, на його утримання витрачалися великі ресурси", – наголосили в відомстві країни-терориста.

При цьому вночі відразу обстріляли Одеський регіон, внаслідок чого загинула 21 людина і 38 постраждали.

Як повідомив на брифінгу перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін, цей ракетний удар міг бути помстою за звільнення острова Зміїний.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах