Як не платити, якщо у лікарні вимагають гроші: поради одеського лікаря

Як не платити, якщо у лікарні вимагають гроші: поради одеського лікаря.

Як не платити, якщо у лікарні вимагають гроші: поради одеського лікаря. Фото: depositphotos.com

Події
18 серпня 2022 15:04

Анестезіолог із Роздільнянської багатопрофільної лікарні на Одещині Іван Черненко дав поради українцям з приводу того, що робити, якщо у вас вимагають гроші за медичну допомогу у лікарні.

Алгоритм дій залежатиме від невідкладності стану.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Варіант №1 – невідкладний стан


Умовно це інсульт, інфаркт, перетоніт чи інша гостра хірургічна чи терапевтична патологія. Ви звертаєтеся до лікарні, а вам із порога озвучують суму. За це передбачено кримінальну відповідальність. Відмовити у невідкладній допомозі вам не можуть. Якщо вас відмовляють, попросіть надати письмову довідку (мається на увазі відповідна форма 028/0 у приймальному відділенні), про те, що у вас немає свідчень до госпіталізації. За словами Черненка, зазвичай цього достатньо, щоби лікар передумав. Подібна довідка/висновок фахівця є захистом як пацієнта, так і лікаря.

Другий варіант – просто не платіть та кажіть, що грошей таких немає. Також потрібно запитати "чи не покриває цю послугу НСЗУ?" З цим же питанням слід звернутися до головного лікаря та на гарячу лінію 16-77. 99%, що після цього вас більше про гроші не питатимуть.

Є ще третій варіант, коли просять гроші після наданої допомоги. Тут все вже за вашим бажанням. Але лікар зазначає, що гроші не вибиватимуть. якщо загрожуватимуть, що не дадуть виписку, то треба йти до головного лікаря.

Якщо щось незрозуміло, краще зателефонувати на гарячу лінію та запитати, але не скандалити.

Загалом уся невідкладна допомога покривається НСЗУ, як і базові ліки.

Варіант № 1 – допомога планова

Наприклад, вам планово потрібно видалити жовчний міхур (холецистектомія), або провести іншу операцію. Лікар озвучує таксу.

Ще до операції потрібно взяти направлення у сімейного лікаря чи хірурга, який направив вас. Після потрібної піти до головного лікаря, здебільшого після цього прооперують безкоштовно. У деяких випадках можуть говорити, що купують власним коштом витратні матеріали. Як, наприклад, металеві конструкції, які травматологи справді часто самі купують. У такому разі за метал потрібно буде сплатити. Просіть чек, або накладну або адресу, де купити цю конструкцію. Якщо навіть після цього відмовляють і далі, звичайно, можна поскаржитися, але краще обрати інший заклад, де цю послугу нададуть безкоштовно.

Планова допомога, хірургічні операції також покриваються НСЗП. Тому ви не повинні платити за "роботу", якщо не хочете.

Медик наголосив, що наразі програма медичних гарантій покриває більшість медпослуг. А якість медичної допомоги не залежить від того, сплатили ви чи ні. При цьому якщо ви хочете оперуватися у конкретного лікаря, лікарні і т.д., тобто ймовірність, що ви платите.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах