Отримай відповідь: чи загрожує Одесі мавпа віспа і що з коронавірусом

Отримай відповідь: чи загрожує Одесі мавпа віспа і що з коронавірусом.

Отримай відповідь: чи загрожує Одесі мавпа віспа і що з коронавірусом. Фото: pixabay.com

Події
08 червня 2022 17:20

В Одесі, як і в усій Україні, випадків захворювання на мавпачу віспу немає, а от коронавірус у регіоні все ще знаходять. Загалом епідситуація у місті спокійна. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на брифінг директора міської клінічної інфекційної лікарні Світлани Лаврюкової.

За її словами, наприкінці 80-х років в Україні були випадки захворювання людей на коров'ячу віспу, коли у доярок на кистях з'являлися висипання. Натуральну віспу ліквідували у всьому світі і старше покоління щеплено. А от молодих людей вакцинували лише від БЦЖ.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Віспа мавп протікає не так бурхливо, як натуральна. Якщо людина заразилася безпосередньо від мавп, тоді захворювання протікає важче", – розповіла головлікар.

Водночас у світі не фіксується зростання хворих. У Європі не в кожному разі можуть відстежити ланцюжок контактів мавпячої віспи. Для зараження потрібен тривалий тісний контакт із хворою людиною, у тому числі статевою. Таким чином, одеситам не варто переживати через це захворювання.

Що з коронавірусом


А ось ковід поки що нікуди не зник, але кількість пацієнтів, які хворіють на коронавірусну інфекцію, значно зменшилася.

У лікарні зазвичай перебувають 35-40 осіб із підтвердженим діагнозом та з підозрою на коронавірус.

"На сьогоднішній день у лікарні 24 пацієнти з підтвердженою коронавірусною інфекцією та 15 з підозрою. У нас працює своя ПЛР – і сьогодні при отриманні результатів ПЛР ми знатимемо – це ковид чи інша респіраторна інфекція", – сказала Лаврюкова.

Що з кишковими інфекціями


Сьогодні на перший план виходить небезпека зараження кишковими інфекціями. Традиційно в літній сезон спостерігається зростання кишкових інфекцій, але поки що особливо зростання в Одеській області немає. У лікарні перебуває 25 пацієнтів із діагнозом "сальмонельоз".

Проте, з огляду на те, що поряд з нашим регіоном знаходиться Миколаївська область, де є проблеми із постачанням води, існує реальна загроза спалахів кишкових інфекцій. Усі пацієнти з кишковою інфекцією обстежуються на наявність холерного ембріона, але таких випадків не було. Для того, щоб убезпечити себе, треба дотримуватися елементарних гігієнічних правил – мити руки, овочі та фрукти.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах