Проти одеського екснардепа Леоніда Клімова подали позов на суму понад вісім мільярдів гривень

Проти одеського екснардепа Леоніда Клімова подали позов на суму понад вісім мільярдів гривень.

Проти одеського екснардепа Леоніда Клімова подали позов на суму понад вісім мільярдів гривень. Фото: politeka.net

Події
14 сiчня 2023 13:23

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав позов до Господарського суду Києва проти Леоніда Клімова щодо відшкодування збитків акціонерного товариства "Імексбанк" на суму близько 8,4 мільярда гривень. Про це 13 січня повідомили у пресслужбі Фонду.

Відповідач Леонід Клімов є власником "Імексбанку", а також засновником акціонерного товариства "Футбольний клуб "Чорноморець". Також серед відповідачів колишній менеджмент "Імексбанку".

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

У Фонді заявили, що зібрали достатньо доказів того, що менеджмент виводив із банку кошти для схемного кредитування 36 позичальників, які були пов'язані з Климовим та мали незадовільний фінансовий стан.

Попри те, що боржники не повертали кредити, банк у період з 2013 року неодноразово надавав цим людям відстрочки від сплати і вивів з-під застави високоліквідне забезпечення. У списку втрачених застав: майнові права на об'єкти незавершеного будівництва, елітні котеджі в Одеській області, комерційна нерухомість, депозитні кошти.

"Документально підтверджено виведення забезпечення вартістю понад 7,1 мільярда гривень. Все це – схема, щоб уникнути стягнення коштів за рахунок застав", – йдеться у повідомленні Фонду гарантування вкладів.

Через такі дії менеджменту єдиним забезпеченням за кредитними угодами залишився стадіон "Чорноморець", вартість якого значно нижча за заборгованість за кредитами. Також у Фонді виявили ще одну шахрайську схему із забезпеченням: у банку замінили фіктивною заставою нерухомість і право власності на об'єкти незавершеного будівництва за 13 кредитними угодами. У результаті цієї оборудки замість твердої застави як забезпечення кредитів було оформлено майнові права за попередніми угодами з купівлі-продажу земельних ділянок в Одеській області, призначених для сільськогосподарського виробництва. На той час такі угоди взагалі не могли бути укладені через встановлений Земельним кодексом України мораторій. Через цю схему Банк втратив застави на понад два мільярди гривень.

Усе це стало причиною неплатоспроможності банку і нестачі коштів для повного розрахунку з його кредиторами під час процедури ліквідації.

З кінця січня 2015 року Нацбанк України визнав "Імексбанк" неплатоспроможним і ввів там тимчасову адміністрацію, а у травні того ж року Фонд запустив процедуру ліквідації цієї фінансової установи.

За період тимчасової адміністрації та ліквідації банку Фонд виплатив вкладникам 4,3 мільярда гривень. Сума непогашених вимог кредиторів банку після відкритого продажу всіх його активів становить 8,4 мільярда гривень.

Леонід Климов був народним депутатом п'яти скликань. У період з 2010 до 2014 року він був позаштатним радником експрезидента Віктора Януковича, а з 2006 по 2014 рік – нардепом від "Партії регіонів". Після Революції гідності Климов почав втрачати вплив та активи. Зокрема, у 2021 році Одеський апеляційний суд ухвалив рішення про стягнення з нього 309 мільйонів гривень на користь Нацбанку України для погашення боргу за кредитом, а після того, як чиновник відмовився виплатити цю суму, заарештував його спортивно-оздоровчий комплекс "Люстдорф".

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах