Центр Одеси включили до списку ЮНЕСКО: як відреагували в Україні та Європі

Центр Одеси включили до списку ЮНЕСКО: як відреагували в Україні та Європі.

Центр Одеси включили до списку ЮНЕСКО: як відреагували в Україні та Європі. Фото: t.me/odesacityofficial

Події
26 сiчня 2023 10:08

25 січня ЮНЕСКО включило історичний центр Одеси до основного списку об'єктів Світової спадщини за прискореною процедурою, оскільки він перебуває під загрозою. На історичну подію для нашого міста відреагували перші особи в Україні та Європі.

До переліку культурної спадщини потрапили понад півсотні об'єктів. Серед них Одеський національний академічний театр опери та балету, Потьомкінські сходи, будівлі Одеського археологічного музею та Англійського клубу, а також будинок Олександра Петровича Русова та Воронцовський палац, який на початку повномасштабного вторгнення зашкодила російська ракета.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Карта території центру міста, що увійшла до історичної спадщини ЮНЕСКОКарта території центру міста, що увійшла до історичної спадщини ЮНЕСКО

Реакція президента України Володимира Зеленського

"ЮНЕСКО внесла історичний центр Одеси до списку Світової спадщини. Причому, до списку Світової спадщини під загрозою. Під загрозою через розв'язану Росією війну. Цей міжнародний крок допоможе нам захищати нашу Одесу. Україна та світ дають захист. Росія не здатна дати нічого крім терору та ударів. Це - факти", – заявив Зеленський у своєму відеозверненні 25 січня.

Реакція міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка

Включення історичного центру Одеси до Світової спадщини ЮНЕСКО надає місту певні гарантії безпеки та дає вказівку владі щодо благоустрою території.

"Це означає певні гарантії безпеки над небом Одеси, тому що це певною мірою захист для Одеси. З іншого боку, це також вказівка для місцевої влади, для центральної влади почати впорядковувати історичний центр Одеси. Також, це гарантія того, що всілякі будівлі і будівництво в центрі Одеси чи руйнування вже будуть неможливими, тому що це порушення правил ЮНЕСКО", – сказав міністр в ефірі телемарафону.

Він також зазначив, що це рішення надає Одесі доступ до можливостей та ресурсів ЮНЕСКО. При цьому, за його словами, російська делегація "просто знущалася з процедур і регламенту для того, щоб або затягнути, або взагалі відкласти це питання".

Реакція європейських партнерів

"Щирі привітання народу України за включення Історичного портового міста Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Його виняткову універсальну цінність визнають та забезпечуватимуть йому захист відповідно до Конвенції 1972 року", – висловилася представник Канади в ОБСЄ Наташа Каер.

"Вітаємо Ліван, Ємен та Україну з включенням їх номінованих об'єктів у Список всесвітньої спадщини! Японія продовжує брати участь у збереженні об'єктів всесвітньої спадщини, зокрема Історичного центру Одеси, міста-побратима Йокогами", - написали на сторінці постійного представництва Японії при ЮНЕСКО.

"Як член Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та друг України, Бельгія вітає Україну з включенням Історичного центру міста Одеса до списку всесвітньої спадщини об'єктів, що знаходяться під загрозою зникнення", – сказали у представництві Бельгії при ОЕСР та ЮНЕСКО.

"Супроводжуючи дух захисту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, Мексика підтримала сьогодні екстрену реєстрацію Міжнародного ярмарку Рачіда Карема, пам'ятників стародавнього королівства Шеба та Історичного центру Одеси до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою", – повідомили у представництві Мексики при ООН з питань.

"Вітаємо Україну з успішним внесенням Історичного центру портового міста Одеса до списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою. ЮНЕСКО знову засвідчила свою відданість захисту принципів та цінностей Організації", – кажуть у представництві Польщі при ЮНЕСКО.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах