У поліції розповіли, що буде якщо порушити новорічну комендантську годину

У поліції розповіли, що буде якщо порушити новорічну комендантську годину.

У поліції розповіли, що буде якщо порушити новорічну комендантську годину. Фото: antikor.com.ua

Події
30 грудня 2022 11:15

У новорічну комендантську годину у законослухняного громадянина перевірять документи, попередять та відпустять. Про це розповів голова Нацполіції України Ігоря Клименка агентству " Інтерфакс-Україна ".

Проте відповідальність для тих, хто святкуватиме вночі у публічних місцях, таки буде.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Слухайте, в країні – військовий стан, який передбачає низку обмежень. Люди мають це розуміти. Про які святкування у публічних місцях у комендантську годину в принципі може йтися?

У будь-якому разі ми працюватимемо за звичною схемою: якщо люди порушують комендантську годину, вони повинні усвідомлювати, що їх може зупинити патруль для перевірки особистості. Тому важливо мати із собою завжди документи. Якщо їх не буде, то для встановлення особи громадянина можуть доставити до підрозділу поліції. Хотілося б опинитися там у новорічну ніч? Не думаю. Повірте, і нам цього не хотілося б. Але поліція зобов'язана перевірити тих, хто порушує комендантську годину", – сказав Клименко.

Особа може бути в офіційному розшуку або бути ймовірно причетною до незаконної діяльності. Якщо громадянин надав свої документи, поліцейські перевірили і все гаразд, то, звісно, після попередження людину відпускають.

Йдеться виключно про перевірку документів та попередження. За обґрунтованої необхідності ще можуть провести поверховий огляд громадян, автомобілів. Якщо у процесі перевірки виявиться, що особа підозрюється у незаконній діяльності та є законні підстави, то можуть і затримати.

Тому, якщо спростити, то якщо ви є законослухняним громадянином/громадянкою з документами і вирішили прогулятися в комендантську годину, то вас можуть перевірити і відпустити з попередженням. Якщо ж немає документів або є обґрунтовані сумніви щодо ваших намірів, то є ризик новорічної ночі провести у підрозділі поліції.

Якою буде реакція поліцейських на порушення заборони використання піротехнічних засобів?

"Реакція буде миттєвою і по всій суворості закону. Заборона не тільки на використання, а й на продаж. Відповідальність передбачена і в Кодексі України про адміністративні правопорушення, і в Кримінальному кодексі. Найлегше покарання – штраф у кілька сотень гривень, найважчий, якщо кваліфікують як злочин - хуліганство, то і там і арешт, і обмеження волі, не варто грати з такими речами.

Тут насамперед справа не просто у порушенні заборони, а в тому, як люди можуть сприйняти ці салюти та петарди. Піротехніка зараз – це не про відзначення. Це нагадування про вибухи. Мільйонам людей в Україні і так психологічно складно переживати війну. Тому закликаю подумати про цих громадян та обійтися без піротехніки. Після Перемоги запускатимемо салюти разом", – сказав глава Нацполіції.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах