В Одесі почали демонтувати пам'ятник Катерині: поки що розбирають паркан (оновлено)

В Одесі почали демонтувати пам'ятник Катерині .

В Одесі почали демонтувати пам'ятник Катерині . Фото: dumskaya.net

Події
28 грудня 2022 10:30

Сьогодні, 28 грудня, в Одесі схоже почали демонтувати пам'ятник російській імператриці Катерині ІІ. Біля монумента накопичується техніка та робітники. Вони почали прибирати огорожу біля пам'ятника. Про це повідомляють місцеві мешканці.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами очевидців, через це перекриваються кілька доріг. На місці є охорона.

Зазначимо, що офіційної інформації від влади поки що немає.

Як відомо, 30 листопада відбулася сесія Одеської міської ради, де депутати ухвалили рішення про демонтаж пам'ятника. Так, за знесення пам'ятника російській імператриці Катерині II в Одесі проголосували 43 депутати.

Оновлено:

У мерії підтвердили інформацію про знесення.

Нагадаємо, що чиновники мерії на засіданні історико-топонімічної комісії розповіли, що пам'ятник знесуть ще нескоро. Переміщення скульптурної композиції пов'язане з низкою бюрократичних питань. Сама скульптура Катерини не має жодної культурної та історичної цінності, оскільки була відлита у 2007 році. Проте постаті фаворитів є частиною державного музейного фонду України. Фігури де Рибаса, де Волана, Потьомкіна та Зубова свого часу було знято з обліку Одеського історико-краєзнавчого музею та передано до фондів музею Блещунова. На це було видано офіційний дозвіл Міністерства культури України.

Щоб фігури стали частиною пам'ятника засновникам Одеси, музей Блещунова передав їх на відповідальне зберігання Фонду культурної спадщини. Тільки так удалося вирішити питання експозиції на Катерининській площі. Іншими словами, для того, щоб перенести пам'ятник, перш за все необхідно вирішити питання з переміщенням решти чотирьох постатей, які мають культурну цінність.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах