Альтернатива пляжам: на яких водоймах Одеської області можна відпочити, та наскільки це безпечно.

Альтернатива пляжам: які лимани є на Одещині, та наскільки безпечно на них відпочивати.

Альтернатива пляжам: які лимани є на Одещині, та наскільки безпечно на них відпочивати. Фото: rest.guru.ua

Дозвілля та їжа
10 серпня 2022 08:06

Чим довше діє заборона на відвідування пляжів та чорноморського узбережжя, тим старанніше одесити та гості нашого міста шукають альтернативу забороненому морському відпочинку. Наприклад, минулими вихідними відпочиваючі облюбували Тилігульський лиман.

Vgorode дізнався, на яких лиманах можна відпочити цього року і чи можна вважати такий відпочинок безпечним.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

ВІДПОЧИНОК НА ЛИМАНАХ

ТИЛІГУЛЬСЬКИЙ ЛИМАН

Тилігульський лиман.Тилігульський лиман. Фото: ua.igotoworld.com

Лиман, що протікає на території Одеської та Миколаївської областей. На Одещині можна відпочити на західному узбережжі лиману, на Миколаївщині – на східному. Від Чорного моря водоймище відокремлено широким піщаним пересипом, проте в районі Коблевого лиман з'єднується з морем за допомогою штучно створеного мілководного каналу.

Офіційних пляжів на території Тилігульського лиману немає, натомість є численні піщані коси, які вже давно стали улюбленим місцем для любителів відокремленого відпочинку на лоні природи, та великі запаси лікувального сірководневого бруду.

Тилігульський лиман навряд чи можна назвати місцем для розваг, однак у районі сіл Калинівка та Кордон на схилах обладнано місця старту дельтапланів та парапланів. До того ж, на лимані часто проходять тренування та змагання з кайтингу – ковзання хвилями під буксируванням повітряного змія.

ХАДЖИБЕЙСЬКИЙ ЛИМАН

Хаджибейський лиман.Хаджибейський лиман. Фото: ua.igotoworld.com

Лиман, розташований за сім кілометрів на північний захід від Одеси. Це колишня затока, яка утворилася шляхом відокремлення від моря гирла річки Малий Куяльник. Дно Хаджибейського лиману вкрите шаром чорного бруду, який має лікувальні якості.

Зазвичай на пляжних територіях Хаджибейського лиману не надто багато людей, тому це місце відмінно підходить для тих, хто хоче відпочити від галасливої міської атмосфери, провести кілька годин за спортивною рибалкою, а також покататися на човні, байдарці чи сапборді. Крім того, на лимані постійно проходять турніри з пляжного волейболу, перегони на байдарках, сапбордах та інші спортивні змагання.

Як повідомив у коментарі Новини. LIVE доцент кафедри гідроекології та водних досліджень Одеського державного екологічного університету Олег Гриб, як альтернативне місце відпочинку цей лиман може розглядатися, але кожна доросла людина має сама вирішувати відпочивати там чи ні. Річ у тім, що офіційних пляжів на території лиману немає, моніторинг стану води експерти не проводять, до того ж, не варто забувати про пожежну та мінну небезпеку, зокрема й про залишки ракет.

ВІДПОЧИНОК НА ОЗЕРАХ

ТУЗЛІВСЬКІ ЛИМАНИ

Сіль на Тузлівських лиманах.Сіль на Тузлівських лиманах. Фото: facebook.com/rusevivan

Група солоних озер лиманного типу, яка разом із причорноморською косою, що відокремлює Тузлівські лимани від Чорного моря, пригирловими заболоченими ділянками річок, що впадають в озера, та лісовим урочищем Лебедівка, входить до складу національного природного парку "Тузловські лимани".

На початку червня начальник науково-дослідного відділу парку "Тузловські лимани" Іван Русєв зазначив, що в попередні роки в літній сезон на мілководді лиманів та узбережжя Чорного моря завжди приїжджали відпочиваючі та прилітало багато птахів, проте від війни постраждали не лише люди, а й дика природа – нині в цих мальовничих куточках видніються уламки російських ракет і навіть воронки від ракетних ударів та мін. Також еколог наголосив, що відпочинок на узбережжі лиманів та моря на даний момент небезпечний, а в деяких місцях категорично заборонений.

Водночас наприкінці липня Іван Русєв повідомив, що на території маленьких лиманів нацпарку "Тузловські лимани" утворилася самоосадова сіль. Ці "сольові копальні" розташовані в господарській зоні нацпарку, тому місцеві жителі можуть без будь-якого ризику відвідати цю територію та запастися сіллю. На даний момент побачити та назбирати сіль можна на лиманах Малошаганський, Магалевський, Мартаза, Будури, Карачаус, Курудіол та Солоний.

РИБАЛКА НА ОЗЕРАХ КИТАЙ, КАТЛАБУХ І САФ'ЯН

Озеро Саф'ян.Озеро Саф'ян. Фото: usionline.com

З 8 липня Одеський рибоохоронний патруль дозволив любительський та промисловий вилов раків на території озер Китай, Катлабух та Саф'ян. Щоправда, згідно з правилами любительського і спортивного риболовства, у водоймах загального користування один рибалка може виловити не більше 30 раків. Дозволено ловити раків вручну, відловлювати їх за допомогою раковки діаметром не більше 70 сантиметрів і вічком не більше 22 міліметрів, а також ліскою з приманкою та рогаткою – не більше п'яти снастей на ловця. А от ловити раків завбільшки менше 10 сантиметрів заборонено. За вилов біоресурсів забороненими знаряддями лову або з перевищенням добової норми передбачено покарання у вигляді штрафу від 340 до 680 гривень. Крім того, порушнику додатково доведеться сплатити завдані збитки – 3 332 гривень за кожен незаконно виловлений екземпляр раку, незалежно від його розміру.

ЧИ БЕЗПЕЧНО ВІДПОЧИВАТИ НА ВОДОЙМАХ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Офіційної заборони на відпочинок на території лиманів та озер Одещини немає. При цьому в ДСНС уточнили, що купатися в цих водоймах небезпечно, оскільки стаціонарних рятувальних постів ані на лиманах, ані на озерах немає, а під водою може виявитися будь-що.

Також не варто забувати про постійну високу ймовірність ракетних ударів. Зокрема, ворог неодноразово атакував ракетами міст через Дністровський лиман. У зв'язку з цим, плануючи відпочинок, важливо зважити всі "за" та "проти", адже найважливіше зберегти здоров'я та життя, а відпочити на пляжах можна і після нашої Перемоги.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах