Актуальні тарифи на комунальні послуги в Одесі: скільки потрібно платити

Актуальні тарифи на комунальні послуги: скільки потрібно платити.

Актуальні тарифи на комунальні послуги: скільки потрібно платити. Фото: budport.com.ua

Комуналка
04 серпня 2022 07:21

Від сплати комунальних послуг споживачі не звільняються навіть під час воєнного стану. Втім, штрафи за відсутність або прострочення оплати за комуналку до закінчення війни не нараховуватимуться.

Vgorode дізнався, за якими тарифами одесити платитимуть за комуналку найближчим часом.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

ГАЗ І ТЕПЛО

За даними Мінфіну, у постачальників, які опублікували свої ціни на газ у серпні 2022, ціни практично не змінилися. Зміни торкнулися хіба що цін для непобутових споживачів, тобто промислових підприємств, однак несуттєво. Вартість доставки газу, затверджена Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на 2022 рік, залишається без змін і має, як і раніше, оплачуватись окремо.

Роздрібна ціна за кубометр газу від постачальника останньої надії "Нафтогаз України" за річним тарифом становить 7,9569 гривень, а за місячним тарифом – 7,9600 гривень. Вартість доставки газу операторами ПАТ "Одесагаз" – 1,308 гривні за кубометр.

У другій половині липня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою "Нафтогаз України" продовжить постачати газ виробникам тепла по 7,40 гривень за кубометр. Таким чином, ціна залишиться незмінною для всіх теплокомуненерго, що дозволяє місцевій владі не підвищувати тарифи ані на тепло, ані на гарячу воду.

Крім того, 29 липня Верховна Рада ухвалила законопроект 7427, який передбачає встановлення мораторію на підвищення для всіх категорій споживачів тарифів на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), а також послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої водою.

ЕЛЕКТРИКА

У середині квітня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про заморожування тарифів на електроенергію до 30 жовтня 2022 року. Це означає, що до цього часу вартість електроенергії не зростатиме, а отже, за світло доведеться платити стільки ж, скільки потрібно було платити в період з 1 жовтня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

За даними Одеської обласної енергопостачальної компанії, вартість електроенергії для індивідуальних побутових споживачів, які використовують до 250 кВтг, становитиме 1,44 гривні за 1 кВтг (з ПДВ), а для тих, хто споживають понад 250 кВтг, та колективних побутових споживачів – 1,68 гривні за 1 кВтг (з ПДВ).

ВОДА

Тарифи для всіх водоканалів, а також інших підприємств, що займаються водопостачанням та водовідведенням, встановлює Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг. Окремо встановлюються тарифи на водопостачання та окремо – на водовідведення, причому вони різні для різних водоканалів. Для споживачів філії "Інфоксводоканал" з 1 січня поточного року тариф на централізоване водопостачання становить 17,916 гривень за кубометр, а на водовідведення – 17,244 гривень тобто загалом за кубометр води потрібно платити 35,160 гривень.

ВИВІЗ СМІТТЯ

У січні 2021 року виконком Одеської міської ради затвердив нові норми накопичення твердих побутових відходів : 3,199 кубометра на рік на одного мешканця багатоквартирного будинку та 5,522 кубометра на мешканця приватного сектору. За даними норм, за вивезення сміття мешканці багатоквартирних будинків щомісяця мають платити за вивіз сміття по 18,7 гривень, а приватних будинків – 32,36 гривень.

Раніше Vgorode розповідав про те, як в умовах війни в Одесі готуються до початку опалювального сезону.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах