Останній притулок Ахілла під Одесою: таємниці та міфи острова Зміїний

Останній притулок Ахілла під Одесою: таємниці та міфи острова Зміїний.

Останній притулок Ахілла під Одесою: таємниці та міфи острова Зміїний. Фото: aussiedlerbote.de

Події
24 травня 2022 07:38

До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну назва острова Зміїного не була на слуху. Все змінилося першого дня війни. 24 лютого кам'яниста ділянка суші в Чорному морі стала першою і, на щастя, досі єдиним місцем Одеської області, захопленим російськими окупантами.

Фраза "Російський військовий корабель, йди на ***!", якою захисники острова зустріли загарбників, стала гучним гаслом боротьби українського народу проти "російського світу", а запеклі бої за Зміїний точаться досі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Vgorode дізнався, чим примітний невеликий острівець у Чорному морі, а також, які таємниці та міфи пов'язані з цим місцем.

ОСТРІВ НА КАРТІ

Острів Зміїний на карті.Острів Зміїний на карті. Фото: telegraf.com.ua

Розташований у Чорному морі острів, площа якого становить лише 20 з половиною гектарів, розкинувся у дельті річки Дунай, за 35 кілометрів від узбережжя материка. Найближчими до острова поселеннями є румунське місто Суліна та українське місто Вилкове. Для того, щоб дістатися на острів Зміїний з Одеси, слід спочатку доїхати автобусом до Вилкового, а вже потім пароплавом доплисти до бажаної мети. Втім, зараз, коли острів тимчасово окупований, про таку подорож можна тільки мріяти.

МІФІЧНЕ МИНУЛЕ ОСТРОВА АХІЛЛА

Статуя Ахілла.Статуя Ахілла. Фото: depositphotos.com

Згідно з давньогрецькою легендою, острів Зміїний підняла з дна морського для свого сина Ахілла богиня Фетіда. Вперше про цю ділянку суші згадав у середині VII століття до нашої ери поет Арктін. Правда, в його повідомленні острів називається Білим: "Фетида, прийшовши з музами та сестрами, оплакує сина; і після цього, викравши сина з вогню, переносить його на Білий острів".

Відомо, що острів у Чорному морі на шляху до Північного Причорномор'я відвідували ще давні греки. Також іонійці вірили, що на острові похований герой Троянської війни Ахілл. Через це в деяких джерелах Зміїний згадується під назвою острів Ахілла.

На честь легендарного героя давньогрецькі будівельники навіть збудували на острові храм, залишки якого збереглися до початку ХIX століття і згодом стали підґрунтям під час будівництва маяка.

До речі, назву Зміїний острів отримав лише в ХIX-XX столітті через те, що сильна течія річки Дунай часто викидала на сушу річкових вужів. До цього в острова була низка інших найменувань, зокрема, Блаженних, Філоски, Ілан-Ада і Шерпілор.

ІСТОРІЯ ОСТРОВА

Карло Боссолі "Острів Зміїний".Карло Боссолі "Острів Зміїний". Фото: flickr.com

За час свого існування острівна територія встигла побувати у складі трьох імперій: Російської, Османської та Римської. Після завершення Кримської війни Зміїний перейшов під владу румунів, які розмістили на острові свій військовий гарнізон.

До СРСР острів Зміїний відійшов невдовзі після закінчення Другої світової війни, 1948 року. У 1956 році на острові розмістили роту радіолокації ППО і радіотехнічний взвод берегової системи спостереження ВМФ СРСР, а в 1980-х роках на материковій мілині біля Зміїного виявили масштабні нафтові і газові родовища.

У 2002 році Кабінет Міністрів України затвердив програму господарської діяльності на острові Зміїний до 2006 року. Згідно з цією програмою, острів включили до складу Кілійського району Одеської області. Тоді ж на острівній території висадили дерева, відкрили пошту, банк та створили науково-дослідну станцію, спорудили причал для суден, хвилеріз та деякі господарські споруди.

У період з 2004 по 2009 рік острів Зміїний опинився в епіцентрі суперечок між румунською та українською сторонами. Так, у 2004 році Румунія заявила, що Зміїний – це не острів, а скеля, яка не має власних територіальних вод та континентального шельфу. Для вирішення цього питання Румунія у вересні 2004 року подала меморандум до Міжнародного суду ООН. Втім, на остаточне вирішення спору знадобилося п'ять років. Внаслідок цього острів залишився у складі України, проте морський кордон між державами визначив Міжнародний суд ООН.

РЕЛЬЄФ І КЛІМАТ

Острів Зміїний.Острів Зміїний. Фото: ua.igotoworld.com

Зміїний утворений міцними гірськими породами та має скелясті береги, висота яких у різних частинах острова коливається від п'яти до 25 метрів. Втім, крім стрімких берегів, на острові є і пляжні території, які незмінно привертають увагу любителів максимально відокремленого відпочинку. Загалом на Зміїному є чотири пляжі: Бандитський, Дамський, Дергач та Золотий.

Клімат на острові помірний, степовий. Погода, переважно мінлива, часто спостерігаються сильні пориви вітру та висока вологість повітря. Температура взимку коливається від нуля до двох градусів тепла, влітку від +19 до +24 градусів.

ФЛОРА І ФАУНА

Флора острова Зміїний.Флора острова Зміїний. Фото: dakivganov.livejournal.com

Рослинності на острові Зміїному мало. Через несприятливий мікроклімат дерева на острівній території не приживаються, хоча їх регулярно намагаються висаджувати. До нечисленних рослин, які все-таки виростають на острові відносяться заячий ячмінь, щавель, лобода, м'який і наземний стоколосник, а також куничник наземний. Втім, до середини літа від будь-яких рослин, в основному, залишається лише висохла трава, оскільки дощі на острові йдуть вкрай рідко.

Фауна острова Зміїний.Фауна острова Зміїний. Фото: touristam.com

Набагато багатшою є фауна острова. Навесні на Зміїному зупиняються близько двох сотень перелітних птахів, зокрема, пернаті, внесені до Червоної книги. У прибережних водах мешкають близько півсотні різновидів риб, шість видів крабів та 110 представників безхребетних. При цьому розміри деяких підводних жителів острова перевищують стандартні. Наприклад, в острівній акваторії відзначений природний гігантизм бичка-круглячка, морських собачок, миня, рапанів, мідій і крабів.

Що стосується ссавців, то на Зміїному мешкають собаки, кішки, щури, а також кажани та домашні миші.

ПАМ'ЯТКИ ОСТРОВА

Маяк на Зміїному острові.Маяк на Зміїному острові. Фото: mapio.net

Щоб опинитися на найвищій точці острова, достатньо піднятися на верх 170-річного маяка, який вважається єдиною на українській території морською вежею у відкритому морі. Ще однією особливістю даної споруди є той факт, що маяк побудували з каміння, що залишилося від стародавнього храму Ахілла.

Також на Зміїному донедавна функціонували науково-дослідний центр, де працювали співробітники Одеського національного університету, та музей історико-археологічного спрямування.

КІЛЬКА ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ОСТРІВ

Амфори, виявлені поблизу острова Зміїний.Амфори, виявлені поблизу острова Зміїний. Фото: vnews.agency

У давнину мореплавці, бажаючи задобрити Ахілла, кидали у воду біля острова Зміїний позолочені монети і ховали в гротах коштовності. Аквалангісти досі виявляють на дні моря золоті гроші, а також амфори, в яких греки, ймовірно, зберігали зерно або олію з олив.

Згідно з легендою, вужі та змії, що мешкають на території Зміїного, є душами загиблих мореплавців. У зв'язку з цим забобонні люди вважають цей острів не дуже сприятливим для відпочинку місцем.

Раніше Vgorode повідомляв, що окупанти нарощують сили на острові Зміїний і розміщують там ППО. Втім, згадки про втрати російської армії на цій ділянці з'являлися вже навіть у російських ЗМІ.

Важко сказати, як довго триватиме війна і скільки часу триватимуть бої за легендарний острів Ахілла, проте очевидно одне: Одеська область, зокрема й острів Зміїний – це Україна, а отже, перемога неодмінно буде за нами.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах