Одеський порт виключать зі списку ЮНЕСКО

Одеський порт виключать зі списку ЮНЕСКО.

Одеський порт виключать зі списку ЮНЕСКО. Фото: morenews.net.ua

Події
03 травня 2023 11:42

На засіданні сесії міськради мер Одеси Геннадій Труханов розповів депутатам та одеситам про те, що порт планують виключити зі списку ЮНЕСКО. Також він розповів про подальші кроки у контексті вступу Одеси до ЮНЕСКО. Про це повідомляє пресслужба міськради.

За його словами, статус ЮНЕСКО – це не лише можливість, а насамперед відповідальність. Вона поширюється не лише на міську владу, а й на всіх, хто живе у цьому місті та займається бізнесом.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Місто отримало від Комітету ЮНЕСКО перелік рекомендацій, які Одеса та Україна мають виконати до червня 2023 року. Ще частина – до лютого 2024 року. Рекомендації, зокрема, стосуються розширення об'єкта всесвітньої спадщини у межі комплексної охоронної зони, а також виключення Одеського порту з об'єкта всесвітньої спадщини, але включення його до буферної зони – території навколо об'єкта, де діятимуть обмеження щодо нового будівництва.

Також слід посилити правове регулювання з метою захисту від неналежного містобудівного розвитку, удосконалити систему управління та моніторингу об'єкта ЮНЕСКО.

Мерія готуватиме дизайн коду зовнішнього вигляду охоронної зони вулиць та будинків: пластикові балкони, кондиціонери на фасадах, агресивна реклама мають бути демонтовані. Фасади, реклама, літні майданчики, клумби, ліхтарі мають бути в єдиному дизайні.

"Ми повинні розробити запобіжники, які дозволяють блокувати спроби негативного впливу на об'єкт всесвітньої спадщини. Треба розробити та впровадити таку систему управління та контролю, що не дозволить шкодити спадщині та сприятиме її збереженню", – додав Геннадій Труханов.

Раніше радник міського голови Одеси Микола Вікнянський пояснив, чому Одеський порт опинився в номінаційному досьє для ЮНЕСКО як об'єкт, який претендує на включення до охоронної зони.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах