Після обстрілу Одеси: Труханов просить ЮНЕСКО виключити РФ з організації

Після обстрілу Одеси: Труханов просить ЮНЕСКО виключити РФ із організації.

Після обстрілу Одеси: Труханов просить ЮНЕСКО виключити РФ із організації. Фото: t.me/odesacityofficial

Події
21 липня 2023 08:56

Мер Одеси Геннадій Труханов закликав ЮНЕСКО виключити Росію з організації після нічного обстрілу міста. Про це він заявив 20 липня за підсумками конференції із представниками ЮНЕСКО, Міністерства культури та Міністерства закордонних справ України.

За словами Труханова, внаслідок нічної атаки в історичному центрі Одеси пошкоджено музеї та десятки пам'яток архітектури. Всі вони розташовані в зоні, що охороняється ЮНЕСКО.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Окрім терору мирного населення, ворог скоїв злочин щодо світової спадщини - історичний центр Одеси, який нещодавно охороняється ЮНЕСКО. В результаті ударів, що завдаються по нашому місту, пошкоджено музеї, десятки пам'яток архітектури, які знаходяться в охоронній зоні", – сказав міський голова.

Обстріл знищив адміністративну будівлю на вулиці Канатній. У межах території об'єкта всесвітньої спадщини, ушкодження отримали й інші сусідні будівлі – у тому числі розташоване в історичній будівлі генеральне консульство Китаю. Міністр культури України Олександр Ткаченко підтвердив, що удари торкнулися об'єктів центру Одеси, що охороняються. Поки що відомо про пошкодження будівлі Одеського літературного музею, пошкоджено вікна та двері в Одеському археологічному музеї. Він також повідомив, що мінкульт готує опис пошкоджень історичних та культурних об'єктів в Одесі та Миколаєві останніми днями для відправки до ЮНЕСКО.

Зазначимо, що Росія є однією зі 195 держав, які підписали Конвенцію про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини. Відповідно до частини третьої статті шостої цього документа, кожна держава-підписант зобов'язується не вдаватися до будь-яких умисних дій, які могли б завдати прямо або опосередковано шкоди культурній та природній спадщині, розміщеній на території інших держав-сторін цієї конвенції.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах