Що буде з Дерибасівською та Рішельєвською: в Одеській ОВА розповіли про плани перейменувань

Що буде з Дерибасівською та Рішельєвською: в Одеській ОВА розповіли про плани перейменувань.

Що буде з Дерибасівською та Рішельєвською: в Одеській ОВА розповіли про плани перейменувань. Фото: planetofhotels.com

Події
06 травня 12:00

Три сотні вулиць та провулків у понад 60 громадах Одеської області мають перейменувати, щоб виконати вимоги законів щодо декомунізації та деколонізації. Про це повідомила заступник директора департаменту культури, національностей, релігій та охорони пам'яток регіональної військової адміністрації Ярослава Резнікова.

За її словами, в області залишилося 43 топоніми, пов'язані з 1 травня; 27 вулиць Гагаріна, 14 вулиць Мічуріна, 7 вулиць Пушкіна і навіть вулиця Леніна в одній із громад Подільського району.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В Одесі треба перейменувати 232 вулиці, з яких для 127 вже є нові назви, узгоджені історико-топонімічною комісією. Вона стверджує, що депутати та міськрада так і затвердили їх, тож ними займеться ОВА.

За словами чиновниці, за три місяці адміністрація сформує особливу робочу групу, яка підготує різні варіанти та передасть їх губернатору. До її складу увійдуть вчені-історики, краєзнавці, етнографи, громадські діячі, члени історико-топонімічної комісії при мерії Одеси тощо.

У пріоритеті будуть імена героїв, які віддали своє життя за свободу та незалежність України.

Що буде з центральними вулицями в Одесі

Дерибасівську вулицю в Одесі не зачеплять, оскільки її названо не на честь російського полководця Осипа Дерибаса, а на честь його брата Фелікса, який був не державним діячем, а бізнесменом і меценатом.

Пушкінській повернуть історичну назву Італійська.

Також, найімовірніше, перейменують вулицю Рішельєвську. У міській раді питання про перейменування цієї вулиці не порушувалося зовсім, а на Одещині поки не визначилися з варіантами, якщо вважатимуть перейменування необхідним. Але ж під закон вона потрапляє.

Також обласна влада підтримує перейменування вулиці Жуковського на Лесі Українки.

Процес деколонізації в Україні – це звільнення від спадщини Російської імперії та комуністичного режиму. Він розпочався ще під час розпаду СРСР та активізувався під час Революції гідності та Російсько-української війни, починаючи з 2014 року. Особливого імпульсу процес отримав після російського вторгнення в Україну в 2022 році.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах