"Є Москва та Уфа, а не українська Одеса": в ОВА прокоментували перейменування вулиць

"Є Москва та Уфа, а не українська Одеса": в ОВА прокоментували перейменування вулиць.

"Є Москва та Уфа, а не українська Одеса": в ОВА прокоментували перейменування вулиць. Фото: t.me/odeskaODA

Події
02 серпня 08:24

Голова Одеської ОВ Олег Кіпер прокоментував своє рішення про перейменування низки топонімів в Одесі, яке викликало великий резонанс у мережі та критику від мера міста Геннадія Труханова.

Так, він залишився при своїй колишній думці і не має наміру змінювати рішення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Одеса – є та залишається українським містом, яке створювали, будували та розвивали УКРАЇНЦІ.

У нинішніх реаліях в українському місті не місце вулицям на честь людей, які отримували з рук шляхи медалі чи співпрацювали з КДБ чи оспівували Радянський Союз із імперією.

Сучасна українська Одеса – це про людей, про молодь, що ціною власного життя та здоров'я захищає незалежність, про сучасних митців, письменників, поетів. Наразі південній перлині України випав історичний шанс відірватися від імперських наративів та бути сучасним культурно незалежним українським містом, а не жити минулим.

А якщо комусь дуже хочеться прогулюватися вулицями з імперськими/радянськими назвами – є Москва та Уфа, а не українська Одеса. В Одесі цього не буде", – йдеться у його повідомленні.

Нагадаємо, у п'ятницю, 26 липня, начальник Одеської ОВ Олег Кіпер підписав розпорядження про перейменування 85 одеських топонімів. Згідно з цим документом, вулиця Пушкінська стане Італійською, бульвар Жванецького – бульваром Військово-Морських Сил, а вулицю Бабеля назвуть вулицею Дмитра Іванова. Також ми повідомляли, як на численні перейменування в Одесі відреагували представники громадськості. Думки розділилися. Зокрема, член виконкому у федерації шахів Одеської області Михайло Голубєв заявив, що вважає "депушкінізацію Одеси огидною", а представниця Уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк назвала перейменування одеських топонімів "позбавленням міста від російських". Мер Одеси Геннадій Труханов засудив рішення. Він провів у себе в телеграм-каналі опитування щодо того, як одесити ставляться до останнього перейменування топонімів від Одеської ОВА. Проте результат став несподіваним.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах