Прибрати чи залишити: що експерти говорять про демонтаж пам'ятника Катерині II

Прибрати чи залишити: що експерти говорять про демонтаж пам'ятника Катерині ІІ.

Прибрати чи залишити: що експерти говорять про демонтаж пам'ятника Катерині ІІ. Фото: censor.net

Події
18 серпня 2022 17:24

Останні кілька місяців в Одесі тривають жваві суперечки щодо подальшої долі пам'ятника Катерині II. Думки одеситів із цього приводу розділилися. У той час, як одні вважають, що монумент варто прибрати, оскільки це є символом імперіалізму, інші захищають пам'ятник, стверджуючи, що це історія.

Vgorode дізнався, що з приводу знесення цієї пам'ятки, думають експерти.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

ЩО КАЖУТЬ ПРО ЗНЕСЕННЯ ПАМ'ЯТНИКА КАТЕРИНІ ІІ ДЕПУТАТИ

На думку нардепа Олексія Гончаренка, пам'ятника Катерині ІІ в Одесі не повинно бути.

"Зараз усі аргументи на користь Катерини – нуль. Немає жодного адекватного аргументу, чому пам'ятник російській імператриці має стояти в Одесі. Російські ракети, міни, кулі, бомби – все це якраз докази того, що ніяких пам'ятників бути не може, ніякої "нашої" історії бути не може", - написав нардеп у своєму Telegram.

Про необхідність демонтажу пам'ятника Катерині ІІ також заявив народний депутат Петро Обухов.

"Не вщухають дискусії на тему знесення пам'ятника імператриці Катерині ІІ в Одесі.

Я думаю, що не може бути в центрі українського міста пам'ятника російському цареві. Не всі одесити поділяють цю думку навіть після десятка ракетних обстрілів міста Росією.

Але для мене очевидно, що Катерина в Одесі приречена. Рано чи пізно кількість людей за її знесення стане критичною. Так само, як був приречений Ленін на Куликовому полі. І я не думаю, що пам'ятник вистоїть, коли наші воїни повернуться до міста після перемоги.

Катерина – це символ Росії – держави агресора. Це все одно, що поставити там російський прапор або двоголового орла», – зазначив нардеп.

Також Петро Обухов пояснив, що ніхто не пропонує перевидати всі підручники історії та історичні книги чи відредагувати статтю у Вікіпедії про Одесу, щоб видалити звідти згадку Катерини. Він наголосив, що пам'ятник є не історією, а вшануванням: вшановувати російського царя в Одесі недоречно, тому пам'ятник треба прибрати. Крім того, Петро Обухов зазначив, що демонтаж заснованого у 2007 році пам'ятника Катерині II ніяк не вплине на включення Одеси до списку Світової спадщини ЮНЕСКО і не потягне за собою знесення пам'ятника Дюка та Оперного театру, адже ці об'єкти на відміну від пам'ятника російській імператриці не є символами Росії.

Підбиваючи підсумки, Петро Обухов зазначив, що пам'ятник Катерині II потрібно перемістити до музею, а на його місці встановити фонтан, який знаходився там раніше.

ДУМКИ ІСТОРИКІВ

А ось думки істориків щодо демонтажу пам'ятника Катерині ІІ розділилися. Так, краєзнавець Олександр Бабич зазначив, що "пам'ятник гарний, абсолютно вписується в ландшафт, і ані фонтан, ані стара-нова каплиця його не замінять".

"Якщо місто ухвалить рішення прибрати її, а це має бути саме рішення Одеси, то треба одразу визначити рубіж для деімперіалізації. Логічним продовженням буде перейменування Катерининської вулиці та площі (виправдання, що вони названі на честь каплиці Святої Катерини великомучениці Олександрійської не пройде), потім варто прибрати пам'ятники будь-яким царським сатрапам: Дерибасу, Воронцову, Дюку... Після цього позбутися Ланжеронівської, Коблевської, Рішельєвської... Ці теж були царськими намісниками... Можливо, на цьому не варто зупинятися і є сенс знести символи мощі імперії: Воронцовський палац, Оперний театр, Потьомкінські сходи і пару сотень будинків, які будувалися всякими російськими чиновниками, дворянами і купцями.... Тому є сенс до знесення-перенесення Катерини домовитися, а що далі? Я вважаю, що ми задля того, аби догодити росіянам, не маємо вирізати тупим ножем століття нашої історії тільки тому, що тоді тут висіла їхня двоголова курка, і тим більше уподібнюватися вандалам-більшовикам. Я впевнений, що наявність чи відсутність цієї Тітки зовсім не впливає на кількість ракет, які випустять по нас", – заявив Олександр Бабич.

Протилежної точки зору дотримується доктор історичних наук Тарас Гончарук. У коментарі Суспільному він повідомив, що оригінальний пам'ятник Катерині існував з 1900 по 1922 рік, потім був знесений більшовиками, а сучасний пам'ятник був створений в 2007 році за сприяння колишнього мера Одеси Едуарда Гурвіца.

"Вони поставили цей пам'ятник як маркер Новоросії. Тоді ж, у ці ж роки, з'явився пам'ятник Катерині в Тирасполі, зараз, ми знаємо, буде пам'ятник Катерині в Херсоні, тому, я думаю, що вони за нього чіплятимуться до кінця. Давайте ми будемо знати, що ця пам'ятка – пам'ятник злочинцеві, вбивці свого чоловіка. Людині, яка знищила українську державність, людині, яка наприкінці 18 століття зробила з українців рабів", – сказав історик.

ДУМКИ МІНІСТРА КУЛЬТУРИ ТА ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що пам'ятник Катерині II навряд чи варто залишати, проте рішення про демонтаж мають ухвалювати місцеві депутати.

"Це насамперед має бути рішення одеських депутатів із відповідним зверненням до нас. Якщо воно надійде – не сумнівайтеся, ми дамо згоду", – сказав глава відомства.

З проханням демонтувати пам'ятник російській імператриці громадяни зверталися до Президента України Володимира Зеленського. Дві петиції з такою вимогою набрали по 25 тисяч голосів та потрапили на розгляд Президента. На першу петицію, автор якої пропонує не лише демонтувати пам'ятник Катерині II, а й встановити на його місці пам'ятник порноактору Біллі Харрінгтону, Володимир Зеленський вже відповів. Президент заявив, що такі рішення має ухвалювати Одеська міськрада і повідомив, що вже звернувся до міської влади Одеси з проханням розглянути поставлені в петиції питання відповідно до компетенції.

Нагадаємо, нещодавно керівники одеських громадських організацій звернулися до глави уряду Дениса Шмигаля, міністра культури Олександра Ткаченка та начальника ОВА Максима Марченка з проханням демонтувати в Одесі пам'ятники Пушкіну, Толстому та Горькому.

Також ми писали про те, які розташовані в центрі Одеси пам'ятники демонтують.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах