Україна вимушено призупинила експорт зерна із портів Великої Одеси (оновлено)

Україна вимушено призупинила експорт зерна із портів Великої Одеси.

Україна вимушено призупинила експорт зерна із портів Великої Одеси. Фото: twitter.com/OlKubrakov

Події
30 жовтня 2022 17:24

Через перекриття Росією "зернового коридору" судно IKARIA з 40 тисячами тонн зерна для ефіопів, що знаходяться на межі голоду, не змогло вийти з порту. Про це написав у Twitter міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Про те, що судна не змогли пройти "зерновим коридором" 30 жовтня, також повідомили в стамбульському Спільному координаційному центрі.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

В інформаційній записці координатора ООН з Чорноморської зернової ініціативи за 29 жовтня йдеться, що делегація РФ заявила про своє занепокоєння щодо безпеки пересування торгових суден у рамках Чорноморської зернової ініціативи. Координатор ООН із Чорноморської зернової ініціативи пан Амір Абдулла звернув на цю проблему увагу турецької і української делегацій у Спільному координаційному центрі.

На даний момент входу в "зерновий коридор" очікують понад десять суден.

На заяву РФ про вихід із "Зернової ініціативи" вже відреагували в Євросоюзі.

"Рішення Росії призупинити участь у Чорноморській угоді ставить під загрозу основний шлях експорту зерна та добрив, вкрай необхідних для вирішення глобальної продовольчої кризи, спричиненої її війною проти України. ЄС закликає РФ скасувати своє рішення", – написав у Twitter голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

ОНОВЛЕНО: У Міністерстві оборони Туреччини заявили, що незважаючи на вихід РФ із "Зернової ініціативи", сьогодні і завтра продовжиться інспекція суден, які завантажені зерном та очікують проходу через Босфор.

Також у відомстві заявили, що міністр оборони Туреччини Хулусі Акар веде переговори з колегами з Москви і Києва, щоб спробувати відновити угоду з експорту українського зерна.

У Міністерстві інфраструктури України повідомили, що наразі фактично заблокований рух 218 суден, які беруть участь у "Зерновій ініціативі".

Нагадаємо, 29 жовтня Росія повідомила про вихід із зернової угоди, згідно з якою вона гарантувала ненапад на торгові судна у Чорному морі. У Міноборони Росії заявили, що вночі і вранці 29 жовтня повітряні та підводні безпілотники атакували кораблі Чорноморського флоту в бухті Севастополя. Винною у цій атаці РФ вважає Україну.

Водночас у Міністерстві інфраструктури України наголосили, що Україна залишається надійним партнером для цивілізованого світу і готова продовжувати збирання та відвантаження сільськогосподарської продукції для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах