Зеленський повідомив, що Росія затримує експорт продовольства із портів Одеської області

Зеленський повідомив, що Росія затримує експорт продовольства із портів Одеської області.

Зеленський повідомив, що Росія затримує експорт продовольства із портів Одеської області. Фото ілюстративне: facebook.com/uspa.gov.ua

Події
21 жовтня 2022 23:59

Останніми тижнями ситуація навколо експорту зерна з портів Великої Одеси стає більш напруженою. Ворог робить усе, аби пригальмувати експорт українського продовольства. Про це у вечірньому зверненні за підсумками 240-го дня повномасштабної війни повідомив Президент України Володимир Зеленський.

На думку глави держави, такими діями Росія абсолютно свідомо розпалює продовольчу кризу, щоб вона стала такою ж гострою, як була у першій половині цього року.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

На сьогоднішній день понад 150 суден перебувають у черзі, щоб виконати контрактні зобов'язання з постачання нашої агропродукції. Це штучна черга, яка виникла лише тому, що Росія свідомо затримує проходження кораблів.

З кожним днем перебування суден із продовольством у черзі зростає соціальна і політична напруга в країнах, які споживають нашу продукцію. На даний момент з вини РФ затримується експорт продовольства до Єгипту, Тунісу, Алжиру, Марокко, Лівану, Іраку, Китаю, Бангладешу і Індонезії. Про цю ситуацію повністю поінформовані ООН, Туреччина та інші наші партнери.

Відео: facebook.com/president.gov.ua

Загалом за час роботи "зернових коридорів" через російське гальмування Україна не змогла експортувати близько трьох мільйонів тонн зерна, тобто річний запас споживання для десяти мільйонів людей.

"Росія робить усе, щоб як мінімум сотні тисяч із цих людей стали вимушеними мігрантами, які шукатимуть притулку в тій же Туреччині чи в країнах ЄС, або загинуть від голоду. А ми ж із партнерами маємо зробити все, щоб зернова ініціатива не тільки збереглась, а й щоб працювала на 100% потужності. Право на їжу й на життя без голоду – це фундаментальні права для абсолютно кожної людини на землі, тому російські намагання загострити продовольчу кризу – це агресія також проти кожної людини на землі", – сказав Президент України.

Раніше речник Одеської ОВА Сергій Братчук розповів про те, що Росія готує провокації і дискредитує Одесу, щоб демонстративно вийти із "Зернової ініціативи".

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах