10 нетривіальних музеїв Одеси, про які ви не знали

 10 нетривіальних музеїв Одеси, про які ви не знали.

10 нетривіальних музеїв Одеси, про які ви не знали. Фото: odesafilmstudio.com.ua

Дозвілля та їжа
30 сiчня 13:02

Ви одесит і думаєте, що бачили в нашому місті вже все? Вважаєте музеї чимось нудним та академічним? Vgorode зробив добірку найнетривіальніших музеїв Одеси, які ще не встигли набриднути.

У цій добірці музеї звуку, радянського періоду, анатомії людини, кіно, Beatles, цеглини, історії Оперного театру, електротранспорту, футболу та виборів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Музей звуку

Музей звуку.Музей звуку. Фото: facebook.com/Odessa.Museum.of.Sound

Музей звуку.Музей звуку. Фото: facebook.com/Odessa.Museum.of.Sound

Одеський Музей звуку – перший на теренах колишнього СНД. Тут зібрано понад три тисячі експонатів – від початку XX століття до 80-х років.

Кожен бажаючий може подивитися і навіть "нишком" доторкнутися до мікрофону, до якого говорив Сталін і Утьосів, спробувати сісти на цей стілець з "12 стільців" і послухати платівки із записами зірок і звернень вождів.

Цінителі обов'язково знайдуть щось для себе в колекції. Тут є все, що може ставитися до звуку – безліч пластинок, стародавніх програвачів, касет, голок для грамофонів, мікрофонів, статуеток і афіш.

На жаль, 2023 року помер засновник музею Василь Пінчук. Майже 40 років він колекціонував музичні скриньки, патефони та грамофони, транзистори, магнітофони та радіо різних поколінь та платівки.

Час роботи: 12:00-16:00, вихідний у неділю (за записом)

Найбільш незвичайний експонат : грамофон

Де: вулиця Дворянська, 25

Контакти: (097) 558-43-93 (Олександр), гурт у Facebook

Вхід: уточнюйте


Музей радянського періоду

Музей радянських часів.Музей радянських часів. Фото: frumushika.com

Музей радянських часів.Музей радянських часів. Фото: frumushika.com


До складу комплексу Фрумушика-Нова входить найбільший на півдні України музей радянської скульптури просто неба. Нині у музеї зберігається близько 120 скульптур, пам'ятників, бюстів, барельєфів Володимира Леніна, Йосипа Сталіна, Михайла Калініна та інших радянських державних діячів.

Експонати привозять не лише з Одеської області, а й з усієї України. Колекція революційних ідолів продовжує поповнюватися через декомунізацію, багато ескпонатів зараз перебувають у стадії відновлення і вимагають серйозного доопрацювання професійними скульпторами.

Час роботи: уточнюйте

Найбільш незвичайний експонат: погруддя Сталіна, яке виловили з одеського лиману.

Де: 6,5 кілометра від сіл Старосілля та Весела Долина, Одеська область

Контакти: (067) 519-42-62, сайт

Вхід: уточнюйте


Музей анатомії людини

Музей анатомії людини.Музей анатомії людини. Фото: museum-1614.business.site

Музей анатомії людини.Музей анатомії людини. Фото: museum-1614.business.site

У музеї налічують понад 3000 експонатів, серед яких лише черепів близько 100 штук, кілька десятків людських скелетів – представників різних народів і рас. Тут є навіть фрагменти людських тіл, знайдених при археологічних розкопках на єгипетських пірамідах. Особливо вражають експонати людських органів, схильних до різних захворювань, найпопулярнішим з них є експонат, що складається з легких курця і не курить – помітна реальна різниця.

Загалом експозиція музею ділиться на 12 тематичних частин: з'єднання кісток, м'язи, травна система, дихальна система, серце, ЦНС, сечостатева система, нерви та суди (голови, шиї, порожнини та кінцівок), органи почуттів, загальні препарати.

У музеї можна фотографуватись.

Потрапити всередину можна у складі збірних екскурсійних груп, але можна звернутися прямо до музею та заздалегідь записатися.

Час роботи : 09:00-17:00, за записом

Найнезвичайніший експонат : легкі курця

Де: провулок Валихівський, 3а, Морфологічний корпус

Контакти: (048) 723-55-90 або (0482) 32-92-97, (093) 100-83-88, (093) 120-02-62

Вхід : уточнюйте

Музей кіно

Музей кіно.Музей кіно. Фото: odesafilmstudio.com.ua

Музей кіно.Музей кіно. Фото: odesafilmstudio.com.ua

На території Одеської Кіностудії розташовано два музеї історії кіновиробництва: музей екпозиції кіно та музей техніки кіно. Перший знаходиться в павільйоні №5. І Сьогодні найбагатша колекція костюмів та реквізиту затишно розташувалася у цьому просторому знімальному павільйоні. Усі експонати не мають гідних аналогів на пострадянському просторі. Інтер'єри всіх залів ретельно підібрані, а декорації порадують відвідувачів своєю реалістичністю. Це дозволить відчути всю атмосферу часу, в якому жили улюблені герої. Ви відвідаєте локації фільмів: "Д'Артаньян і три Мушкетери", "В'язень Замку Іф", "Небезпечні Гастролі", "Весна на Зарічній Вулиці", "Місце Зустрічі змінити не можна", і прототип гримерної кімнати "Королеви Екрану" Віри Холодної.

Музей техніки знаходиться під легендарним знімальним павільйоном №1, в цеху знімальної та освітлювальної техніки. У музеї техніки кіно представлені: знімальна та освітлювальна техніка, допоміжне операторське обладнання, проекційна, звукозаписна та відтворювальна апаратура, монтажна, гримерна та фотографічна ділянка, ігровий та спеціальний транспорт у моделях та макетах, локація гаража Сироїжкина з телефільму Семеновича Висоцького.

У музеї дозволено фотографування.

Час роботи: за записом

Найбільш незвичайний експонат: зал Віри Холодної

Де: вулиця Французький бульвар, 33

Контакти: сайт, (067) 654-34-94, facebook

Вхід : уточнюйте

Музей Beatles

Музей Beatles.Музей Beatles. Фото: dumskaya.net

Музей Beatles.Музей Beatles. Фото: dumskaya.net

Одеський власник колекції речей із символікою британського музичного гурту The Beatles Тимур Ополинський відкрив безкоштовний музей. Дві кімнати комуналки заповнені речами, що привезені з різних кінців світу. Серед них платівки, диски, тексти пісень, плакати, фотографії, значки, прапорці, відеозаписи, книги, блокноти, ручки, попільнички, будильник, кухоль та вино із символікою "бітлів".

До речі, це єдиний в Україні такий і найменший у місті.

Час роботи: уточнюйте

Найнезвичайніший експонат: марка з портретом Джона Леннона від вдови музиканта Йоко Оно

Де: вулиця Педагогічна, 20

Контакти: facebook,

Вхід: безкоштовно

Музей епіграфіки Одеси чи Музей цегли

Музей цегли.Музей цегли. Фото: dumskaya.net

Музей цегли.Музей цегли. Фото: dumskaya.net

Відкрита експозиція у одеському дворику. У 2014 році краєзнавець Олександр Фрідман вирішив зробити зі своєї колекції цегли музей просто неба.

Як виявилося, цегли представляють чималий інтерес як краєзнавчий матеріал, оскільки за ними можна розповісти історію міста. Тут колекціонують цеглу з тавром. Наприклад, "Кн. Ю. Гагарін" або "Д. Бланк", чиї заводи працювали в Одесі з 1895 по 1914 роки. Помилуватися колекцією можна безкоштовно. Код на воротах "Одеська" – 7.40

Час роботи: без графіка, але краще уточнювати у власника

Найнезвичайніший експонат : шотландська цегла STARWORKS GLENBOIG

Де: вулиця Новосільського, 58

Контакти : (093) 802-55-61, (048) 723-18-82

Вхід: вільний вхід

Музей історії Оперного театру

Музей історії оперного театру.Музей історії оперного театру. Фото: suspilne.media

Музей історії оперного театру.Музей історії оперного театру. Фото: suspilne.media

Мало хто потрапляє до Оперного не на виставу, а до музею. А даремно! Відвідування відкрили ще 2012 року. У створенні експозиції брали участь працівники Одеського літературного музею.

Експозиція музею знайомить з історією театру, розповідає про композиторів, виконавців, акторів, які виступали тут: Петра Чайковського, Дмитра Шостаковича, Федора Шаляпіна, Соломії Крушельницької, Марії Заньковецької та багатьох інших.

Ви відвідаєте підземні рівні театру, сцену, склад декорацій, подорожуєте унікальною системою вентиляції 19 століття, дізнаєтеся про сучасне технічне обладнання театру.

Потрапити до музею можна лише під час екскурсії оперним театром, її можна купити на касі театру.

Час роботи: уточнюєте

Найбільш незвичайний експонат: пачка з балету "Лебедине озеро" та пуанти прима-балерини Олени Баранівської

Де: провулок Чайковського, 1

Контакти: (066) 510-33-66, (048) 780-15-45

Вхід: уточнюйте

Музей електротранспорту

Музей електротранспорту.Музей електротранспорту. Фото: oget.od.ua/muzei

Музей електротранспорту.Музей електротранспорту. Фото: oget.od.ua/muzei

Серед маловідомих музеїв можна відзначити одне з небагатьох в Україні сховищ історії пасажирського транспорту. Знаходиться в одному з боксів вагоноремонтних майстерень комунального підприємства "ОМЕТ". Ця історична будівля була збудована у 1911 році "Бельгійським товариством кінно-залізниць" і є наочною пам'яткою історії одеського пасажирського транспорту.

У невеликій експозиції представлені старі фотографії, тематичні друковані видання, проїзні та разові квитки, документи та знаки нагороди. В експозиції є й моделі моделей трамваїв та тролейбусів. Цікаво, що серед моделей є як ті, що були чи є в Одесі, так і ті, що експлуатуються в інших містах.

Час роботи : уточнюйте, за записом

Найбільш незвичайний експонат: трамвайний вагон КТМ-1 зразка 1950 року, що є одним із двох у всьому світі

Де: Олексіївська площа, 21а

Контакти: (048) 788-68-86, facebook , сайт

Вхід: уточнюйте

Музей футболу

Музей футболу.Музей футболу. Фото: facebook.com/emmanuil.ganev.12


Музей футболу.Музей футболу. Фото: kbf-odessa.org

У величезному приміщенні площею 1200 квадратних метрів зібрали унікальні фотографії, книги, понад 1900 шарфів, 540 футболок та інші експонати футбольної атрибутики. Тут дві великі зали: перша зала присвячена історії становлення професійного одеського футболу, починаючи з 1878 року до сьогодні, а друга зала розповідає про історію світового футболу – тут розміщуються колекції різних речей іменитих футболістів.

Влітку 2022 року музей постраждав через російську атаку. На щастя, сама колекція в безпеці.

Час роботи: уточнюйте

Незвичайний експонат : історичні матеріали про одеський футбол

Де: проспект Небесної сотні, 14б

Контакти: (067) 500-05-34, (048) 771-20-09, facebook

Вхід : уточнюйте

Музей виборів

Музей виборів.Музей виборів. Фото: facebook.com/museumelection

Музей виборів.Музей виборів. Фото: museum.izbirkom.org.ua


Перший в Україні Музей виборів. На екскурсію в музей можна потрапити за попереднім записом.

Музей створили для того, щоби показати, що нічого нового в агітації на виборах немає. Ті самі прийоми і навіть ті ж кольори, які використовувалися ще з 90-х.

Чи залишилася купа передвиборної макулатури? Нема куди ставити подарункові чашки від кандидатів у депутати? Вдома зібралася ціла колекція старих календариків із народними обранцями? Жаль все це викидати, а зберігати ніде? Надішліть Ваші "артефакти" за адресою: 65023, м. Одеса, а/с 209, ТОВ ВГО КВУ і вони стануть експонатами.

Час роботи: за записом

Найнезвичайніший експонат: запрошення на вибори 1917 року

Де: вулиця Садиківська, 25

Контакти : facebook

Вхід: уточнюйте

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах