Комісія ЮНЕСКО може збільшити охоронну зону в Одесі

Комісія ЮНЕСКО може збільшити охоронну зону в Одесі.

Комісія ЮНЕСКО може збільшити охоронну зону в Одесі. Фото: facebook.com/dmytro.dokunov

Події
20 лютого 2023 18:35

Територія Одеси, яку прийняли до охоронного списку ЮНЕСКО, може бути збільшена. Про це повідомив голова департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга в ефірі " 7 каналу ".

За словами чиновника, представлена в організацію ЮНЕСКО охоронна зона може змінитися, адже Одеса унікальна тим, що центр міста функціонує: бізнес, порт і туризм. Тому будуть правки, хоча рекомендацій поки що не отримали.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Є низка технічних питань. Ми чекаємо на моніторингову комісію, яка має приїхати до червня місяця. Тоді вона закріпить, як саме все відбуватиметься", – сказав голова департаменту культури Одеської міськради.

Відповідно до досьє, яке подавалося до ЮНЕСКО, є територія, межі якої від Приморської вулиці до Жуковського та порт, як основна зона. Навколо неї досить велика частина до вулиці Пантелеймонівської, вона вважається буферною. Також у буферну зону потрапив Французький бульвар.

"Є певні відмінності і жорсткіші вимоги щодо змін в основній, і м'якіші в буферній. Винесемо порт, тому що він працює. Але там є свої вимоги і їх потрібно узгодити. Ми на етапі того, що не отримали сертифікацію", – зазначив. Іван Ліптуга.

Згодом розроблять регламент як далі працювати тим, хто розпоряджається нерухомістю в охоронній зоні. Поки що очікують на комісію, яка має допомогти врегулювати всі ці питання.

Нагадаємо, що в офіційному досьє ЮНЕСКО все не так гладко. Під захист потрапив символ міста якір-серце, яке створила студія російського дизайнера Артемія Лебедєва, який активно підтримує агресію Росії. Більше того, до нього входить не весь центр Одеси, а лише частина згідно із планом містобудування де Волана. Також до нього увійшов порт.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах