"Зернова ініціатива": з портів Одеської області експортували мільйон тонн агропродукції

"Зернова ініціатива": з портів Одеської області експортували мільйон тонн агропродукції.

"Зернова ініціатива": з портів Одеської області експортували мільйон тонн агропродукції. Фото: facebook.com/MinInfra.UA

Події
27 серпня 2022 09:38

У рамках "зернової угоди" з портів Одеської області експортували перший мільйон українського продовольства. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства інфраструктури України.

Так, у період з 1 серпня по 26 серпня із розблокованих портів Одеса, Чорноморськ та Південний до 15 країн світу вирушили 44 судна.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

"Менше ніж за місяць перший мільйон тонн українського продовольства в рамках "зернової ініціативи" відправлено на експорт. Для порівняння, практично стільки ж агропродукції сумарно було експортовано автотранспортом за період з березня цього року.

Відзначу, що для експорту минулорічного та цьогорічного врожаю нам потрібно вийти на перевалку не менше ніж три мільйони тонн на місяць із трьох портів Великої Одеси. Вдячний нашим партнерам з ООН та Туреччини за співпрацю. Сподіваюся, що ми разом не лише збережемо існуючу динаміку, а й суттєво збільшимо обсяги перевалки", – прокоментував міністр інфраструктури України Олександр Кубрак.

З одеських портів експортували мільйон тонн агропродукції.З одеських портів експортували мільйон тонн агропродукції. Фото: facebook.com/MinInfra.UA

Також про роботу "зернового коридору" згадав у вечірньому зверненні за підсумками 184-го дня війни Володимир Зеленський.

Відео: facebook.com/president.gov.ua

"Майже місяць працює експортна "зернова ініціатива", і за цей час із трьох наших морських портів – Чорноморська, Одеси та Південного – експортували перший з 24 лютого мільйон тонн агропродукції.

Українське зерно й сам факт того, що запрацював наш напрямок постачання на світовий продовольчий ринок, дають змогу не допускати хаосу на ринку, знімають гостроту продовольчої кризи, не допускають катастрофічного дефіциту.

Україна була, є і буде серед гарантів світової продовольчої безпеки. Цей експорт не лише підтримує міжнародну суб'єктність України, а й дає робочі місця для наших громадян – це сотні тисяч робочих місць, дає доходи для українських компаній та державного бюджету і, що дуже важливо, дає кошти для посівної в наступному році.

Це справді важливий результат для України, Чорноморського регіону та всього світу. І я вдячний усім, хто приєднався до цієї роботи і наголошую, що це повна відповідальність партнерів – не допускати будь-яких російських провокацій і зриву експорту", – сказав Президент України.

З одеських портів експортували мільйон тонн агропродукції.З одеських портів експортували мільйон тонн агропродукції. Фото: facebook.com/MinInfra.UA

Нагадаємо, 22 липня представники України, ООН та Туреччини підписали у Стамбулі угоду про вивезення українського зерна з портів Одеса, Південний та Чорноморськ. Дзеркальну угоду з ООН та Туреччиною також підписав представник Росії – міністр оборони Сергій Шойгу. Перше судно з 26 тоннами української кукурудзи на борту залишило порт Одеса вранці 1 серпня.

Також ми повідомляли про те, що в п'ятницю з одеських портів вийшов ще один караван, що складається з чотирьох суден із зерновими вантажами.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах