Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу

Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу.

Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу. Фото Марії Чекарьової

Події
08 лютого 2022 20:32

Бали за участю знатних дам та кавалерів залишилися в далекому минулому, проте в Одесі досі збереглися будинки, що нагадують про цю епоху. Однією з таких пам'яток архітектури є Воронцовський палац. Кореспондент Vgorode ознайомився з історією будівлі, а також перевірив, в якому стані вона знаходиться зараз.

ДЕ ЗНАХОДИТЬСЯ І ЯК ДІСТАТИСЯ 

Воронцовський палац на карті Одеси.Воронцовський палац на карті Одеси. Скриншот: google.com/maps

Воронцовський палац розташований у самому центрі Одеси за адресою Воронцовський провулок, 2а. Від Приморського бульвару до цієї величної будівлі рукою подати: досить заглибитися в кінець алеї в бік, куди правою рукою вказує пам'ятник Дюку. А ось, якщо ви хочете дістатися палацу від бульвару Жванецького та вулиці Гоголя, то вам потрібно буде перейти через Тещин міст.

Воронцовським провулком громадський транспорт не курсує, проте можна доїхати до Соборної площі маршруткою №175 або до вулиці Пушкінської маршрутками №145, №148 та №150, а вже звідти вийти на вулицю Дерибасівську, повернути на Приморський бульвар та дійти до палацу. Також дістатися центру міста можна на тролейбусах №2, №5, №7, №9 та №10.

ІСТОРІЯ БУДІВЛІ 

Воронцовський палац у 1830-ті роки.Воронцовський палац у 1830-ті роки. Фото: viknaodessa.od.ua

Величний палац з'явився в північній частині Приморського бульвару в 1827 році. Будівлю у стилі ампір звели за проєктом архітектора Франческо Карло Боффо на місці, де колись височіла турецька фортеця Хаджибей.

Ефектна будова за всіх часів свого існування привертала увагу перехожих химерною та величною архітектурою в італійському стилі. Спочатку палац складався з головної будівлі, флігеля, подвір'я, що відокремлювало житлову частину від стайні, а також прекрасного саду, який тягнувся  спуску до моря. Не менш розкішними були створені скульптором та живописцем Карлом Скотті інтер'єри палацу. Стіни приміщення були прикрашені позолотою, ліпниною, мозаїкою та пілястрами з нішами для статуй, а каміни – оздобленням у вигляді птахів та рослин із різнокольорового каміння. На першому поверсі будівлі розташовувалися фойє, їдальня з відкритою терасою, "кімната манускриптів", зал, медальний кабінет, більярдна та "китайський кабінет" дружини графа Михайла Воронцова – Єлизавети. 

Будинок графа Воронцова.Будинок графа Воронцова. Фото: viknaodessa.od.ua, літографія 1837 року

У 1854 році, під час Кримської війни, палац постраждав від бомбардувань англо-французької ескадри та був частково зруйнований. За спогадами історика Миколи Мурзакевича, за час війни "в будинок та садок князя Воронцова потрапило до 200 ядер". Одне з цих ядер збереглося у стіні на першому поверсі палацу досі.

Варто зазначити, що Воронцовський палац славився своєю величезною бібліотекою. Під час бомбардування граф Воронцов передав своє книжкове надбання Науковій бібліотеці Одеського національного університету імені Іллі Ілліча Мечникова. Там літературна спадщина графа зберігається й досі. 

Палац графа Воронцова.Палац графа Воронцова. Фото: viknaodessa.od.ua, малюнок в газеті The Illuatrated London News, 13 травня 1854 року

Під час революції у 1917-1920 роки у Воронцовському палаці розташовувався штаб Червоної гвардії, а з 1932 року – клуб шахів та шашок. 

Воронцовський палац у 1920-ті роки.Воронцовський палац у 1920-ті роки. Фото: viknaodessa.od.ua

1936 року будівлю реконструювали у Палац піонерів, якому після завершення Другої світової війни привласнили ім'я Яші Гордієнка. 

Палац піонерів та жовтенят.Палац піонерів та жовтенят. Фото: viknaodessa.od.ua, фото Н. Боде, поштова листівка 1938 року

Також палац реставрували після Другої світової війни у ​​1947 році та після пожежі в період з 1986 по 1988 рік. 

Реставрація Палацу піонерів у 1947 році.Реставрація Палацу піонерів у 1947 році. Фото: viknaodessa.od.ua

Реставрація Палацу піонерів після пожежі.Реставрація Палацу піонерів після пожежі. Фото: viknaodessa.od.ua

До 2017 року у приміщенні пам'ятника архітектури знаходився "Одеський міський палац дитячої та юнацької творчості". У травні 2017 року комплекс Воронцовського палацу закрили на реставрацію, однак через кілька років роботи зупинили.

МІСТИКА, ДОМИСЛИ ТА ЛЮБОВНІ ПРИСТРАСТІ 

Палац піонерів.Палац піонерів. Фото: viknaodessa.od.ua, фотографії В. Колосов та В. Котелін. З буклету "Одеський Палац піонерів", 1957 рік

Як і всі старовинні будівлі, Воронцовський палац оповитий численними домислами та легендами. Наприклад, ходять чутки, що в розташованій під палацом підземній галереї живуть численні привиди та духи. За словами піонерів, які у 60-х роках минулого року відвідували фотогурток у підвальному приміщенні палацу, зосередитись на заняттях їм було складно, бо з підземелля часто долинали крики та виття потойбічних мешканців.

Є в палаці і титулована примара. Кажуть, що коридорами будівлі зрідка бродить фантом російського імператора Павла I, якого в 1801 році вбили змовники в Михайлівському палаці в Санкт-Петербурзі. Може здатися дивним, що цей знатний пан обрав для візитів Одесу, однак у Воронцовському палаці досі знаходяться привезені графом Воронцовим із Михайлівського палацу камін, двері та віконниці. Можливо, саме це майно змушує імператора час від часу гуляти одеським палацом. Втім, у цій будівлі Павло І – гість нечастий. У Воронцовському палаці він з'являється лише раз на рік, у річницю свого вбивства, в ніч проти 12 березня.

Також подейкують, що Пушкін втратив голову від дружини Воронцова Єлизавети і оскільки навідувався до неї через вікно на першому поверсі, відбив своїми підборами підвіконня. Щоправда, ця легенда, напевно, є домислом, оскільки Воронцовський палац звели через два роки після від'їзду поета з Одеси.

Втім, із Воронцовським палацом пов'язані не лише містичні та любовні історії, а й цікаві історичні домисли. Наприклад, існує думка, що на території колонади палацу наприкінці ХIX століття знаходився ресторан, власник якого споював відвідувачів горілкою, а потім вів їх через катакомби і продавав у рабство. Ще один міф свідчить, що розташовані над входом до приміщення таблички з турецькими та арабськими написами були взяті з турецької мечеті, яка раніше знаходилася на місці палацу. Насправді ж граф Воронцов привіз ці таблички зі знищеної в 1828 році турецької фортеці Варна, а нанесений на них текст старотурецькою і перською мовами написав турецький султан Махмуд II.

СТАН ПАМ'ЯТНИКА АРХІТЕКТУРИ В НАШІ ДНІ

Реставрація комплексу Воронцовського палацу досі стоїть на місці, хоча тендер на вибір підрядника провели ще у квітні минулого року. За результатами аукціону розробку проєкту реставрації довірили компанії "Екстер'єр-дизайн", яка раніше відповідала за ремонт частини бульвару Жванецького. За свої послуги підрядник запросив мільйон 914 тисяч 580 гривень. 

Воронцовський палац.Воронцовський палац. Фото Марії Чекарьової

Воронцовський палац.Воронцовський палац. Фото Марії Чекарьової

Воронцовський палац.Воронцовський палац. Фото Марії Чекарьової

Тим часом велична пам'ятка архітектури продовжує руйнуватися на очах. З фасаду будівлі час від часу відколюються масивні шматки, а стіни палацу всіяні численними тріщинами.

  • Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу фото
  • Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу фото 1
  • Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу фото 2
  • Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу фото 3
  • Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу фото 4
  • Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу фото 5

Графський маєток: минуле та сьогодення Воронцовського палацу фото

Фото Марії Чекарьової

Наразі пробратися на територію палацу складно. Незважаючи на те, що реставраційні роботи зараз не ведуться, пам'ятка архітектури, як і раніше, огороджена всіяним численними графіті та рекламними афішами металевим парканом. 

Воронцовський палац.Воронцовський палац. Фото Марії Чекарьової

Воронцовський палац.Воронцовський палац. Фото Марії Чекарьової

Воронцовський палац.Воронцовський палац. Фото Марії Чекарьової

Втім, просунувши телефон у щілину в огорожі та ввімкнувши камеру, неважко переконатися в тому, що територія, прихована від сторонніх очей, перебуває в не меншому запустінні, ніж частина будівлі, що височіє над парканом. 

Воронцовський палац за парканом.Воронцовський палац за парканом. Фото Марії Чекарьової

Воронцовський палац за парканом.Воронцовський палац за парканом. Фото Марії Чекарьової

Воронцовський палац за парканом.Воронцовський палац за парканом. Фото Марії Чекарьової

Не надто презентабельно виглядає і постать лева, що розташована неподалік від палацу. Постамент, на якому стоїть цар звірів усіяний тріщинами та відколками, а сама колись біла статуя зараз набула брудно-сірого відтінку. 

Скульптура лева біля Воронцовського палацу.Скульптура лева біля Воронцовського палацу. Фото Марії Чекарьової

А ось старовинний колодязь біля будівлі Воронцовського палацу донині зберігся непогано. 

Колодязь біля Воронцовського палацу.Колодязь біля Воронцовського палацу. Фото Марії Чекарьової

Колодязь біля Воронцовського палацу.Колодязь біля Воронцовського палацу. Фото Марії Чекарьової

Підйомного механізму і ворота в цього джерела вже немає, однак шестигранний мармуровий оголовок з левами і встановленою в 1990-х роках скульптурною композицією виглядає дуже незвичайно і красиво. 

Колодязь біля Воронцовського палацу.Колодязь біля Воронцовського палацу. Фото Марії Чекарьової

Колодязь біля Воронцовського палацу.Колодязь біля Воронцовського палацу. Фото Марії Чекарьової

Загалом нині Воронцовський палац перебуває у запустінні, проте дуже хочеться вірити, що найближчим часом цей пам'ятник архітектури відреставрують і повернуть йому колишню пишність.

Раніше Vgorode розповідав про найстаріші будівлі Одеси та одеські дворики, в яких досі збереглися колодязі. Також ми писали про те, в якому стані перебувають сходи, що ведуть з вулиці Дерибасівської на Польський узвіз та з бульвару Жванецького на вулицю Приморську.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах