Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті

Нема де ховатися під час тривоги: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів.

Нема де ховатися під час тривоги: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів. Фото: City.harkov.ua

Суспільство
06 березня 10:39

Останні кілька днів одесити масово скаржаться у соціальних мережах на відсутність укриттів у їхніх районах.

Частина жителів стверджує, що бомбосховища закриті під час повітряної тривоги, а інша частина говорить про те, що їх просто немає. У результаті городяни залишаються вдома і наражають себе на смертельну небезпеку. Особливо це актуально під час нічних атак міста.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото
  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото 1
  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото 2
  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото 3
  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото 4
  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото 5
  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото 6
  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото 7
  • Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото 8

Реалії війни: одесити масово скаржаться на відсутність укриттів у місті фото

Скріншоти з місцевих телеграм-каналів

Варіантів немає

Так, до редакції Vgorode звернулася одеситка Оксана, яка мешкає в районі "Продмашу". Їй, у якої на руках маленька дитина, просто нема де ховатися. І вона фізично не може захистити себе та малюка. Єдине, що залишається їй під час терактів Росії – залишатися вдома та прямувати до ванної кімнати. Однак після влучення ворожого дрона до житлової дев'ятиповерхівки на проспекті Добровольського в Одесі 2 березня, коли загинули 12 людей, це зовсім не здається безпечним.

Аналогічні скарги надходять з інших районів міста.

"Ось просто цікаво, пишуть ідіть у "укриття". Нехай приїдуть і покажуть де на Більшовику є укриття, ось просто хоч одне", – скаржаться місцеві жителі.

На жаль, в основному бомбосховища перебувають у центрі Одеси, а на околицях та у приватному секторі їх може й зовсім не бути. Наприклад, така ситуація склалася у мешканців приватного сектору Першої Застави, що в районі вулиць Учительська/Дальня. У більш виграшній ситуації перебувають одесити, які мають підвал чи льох. Втім, як правило, вони не призначені для укриттів і часто небезпечні самі по собі – дані приміщення зводили без вентиляції і вони можуть обвалитися від вибухової хвилі, принісши ще більш трагічні наслідки. До того ж вхимку в них банально холодно та темно. А провести туди електрику та організувати якийсь обігрівач можливість є не у всіх.

І якщо вдень можна поїхати в укриття в іншому районі міста або пройти пішки півгодини, то вночі городяни залишаються вдома. Особливо це стосується людей похилого віку.

Підвал у приватному секторі Застави.Підвал у приватному секторі Застави. Фото Олександри Дедюліної.

"У місті є укриття, притулки, але їх мало. Багато підвалів віддали приватникам під магазини, кафе і т.д., але ми зараз усі в одному човні і кожне таке приміщення може врятувати життя людям. Так, місто має забезпечити кожного одесита безпекою під час тривог, це обов'язок нашої мерії, але ми кожні вибори обираємо районних депутатів, які мають виконувати свої обов'язки на місцях, де вони Київський район у безпеці Хаджибейський, Пересипський, Приморський? Запитайте у місцевих жителів, коли вони востаннє бачили обранців на зустрічах із мешканцями та вирішували питання про бомбосховища. У приватних секторах взагалі немає укриттів, а якщо є, то йти хвилин 20-30", – пишуть городяни до місцевих пабликів. 

Не пускають у бомбосховища

Ще гірша ситуація тоді, коли формально укриття поряд із будинком є, але до нього не пускають. Схожа ситуація склалася у мешканців Модаванки. На правах анонімності люди поскаржилися на бомбосховища у Другому Розумовському провулку, яке зайняте під екскурії у катакомби. Місцеві жителі намагалися розмовляти із "підприємцями", але все закінчилося скандалом.

І таких історій у мережі, на жаль, дуже багато. Особливо якщо укриття перебувають у приватній власності.

Згідно зі скаргами городян, закритими залишаються притулки на вулиці Космонавтів, 21/3, у садочку на вулиці Болгарській, 57, у садочку на Десантному бульварі 1а, на вулиці Бочарова, 8 та багато інших. 

Наприклад, у ніч на 6 березня укриття біля Центрального Автовокзалу мало того, що було закрито під час тривоги, так ще й табличка виявилась "без роду без племені". Ну і, як ми можемо побачити, умови там також були погані.

Укриття біля Центрального Автовокзалу.Укриття біля Центрального Автовокзалу. Фото: Підслухано Одеса Новини/telegram.org


До речі, щодо дитячих садків та шкіл директор Департаменту освіти на науки Олена Буйневич заявила про те, що 184 укриття шкіл та садів Одеси зараз відкриті для людей, їх можна відвідувати всім під час повітряної тривоги, зокрема й уночі. Якщо закрито, потрібно негайно зателефонувати за вказаним на табличці укриття номером. Вдень, коли уроки, укриття працює для дітей. Але, за словами Буйневич, нікому не відмовлять увійти, якщо людина опинилась під школою під час сирени.

Проблема полягає ще й у тому, що деякі сховища не мають власника. Щоб привести їх до якогось вигляду, вони повинні стати комунальними. Для того щоб реалізувати цю пропозицію, необхідно спростити процедуру передачі. Це дозволить повноцінно облаштувати ці об'єкти та обслуговувати їх надалі.

Де шукати бомбосховища в Одесі

Нагадаємо, що адреси укриттів та захисних споруд у місті можна знайти за посиланням.

Окремо перелік паркінгів Одеси у цьому матеріалі.

Карту бомбосховищ можна подивитися тут.

Що кажуть чиновники

Станом на 28 вересня на Одещині працювало 2 453 укриття: 923 з них – профільні захисні споруди, а 602 – протирадіаційні укриття. У деяких із них ще не завершили ремонт, проте більшість працює. Як повідомив начальник управління організації заходів цивільного захисту головного управління ДСНС в Одеській області Сергій Маслянко, щокварталу проводять інспекцію захисних споруд.

За словами начальника управління з питань цивільного захисту департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради Володимира Харищака, загалом в Одесі працюють 353 захисні споруди всіх форм власності, з яких 85 – у комунальній власності. У них можуть сховатися 460 тисяч людей.

В одній із найбільших шкіл Київського району відремонтували укриття.В одній із найбільших шкіл Київського району відремонтували укриття. Фото: omr.gov.ua

За словами мера Одеси Геннадія Труханова, всі притулки комунальної власності відкриваються під час сирен. Більше того, там мають чергувати комунальники. Якщо це не так, він просить повідомляти про це.

При цьому Труханов закликав тих, хто відповідає за приватні бомбосховища, у тому числі ОСББ та бізнес, вчасно відкривати їх. Але роблять це неохоче, як бачимо.

Куди скаржитися на відсутність "укриттів" в Одесі

Якщо укриттів поряд з вашим будинком немає, їх навряд чи збудують найближчим часом. Однак це не означає, що ситуацію потрібно ігнорувати. По-перше, потрібно про це "трубити" у дзвони за допомогою соціальних мереж. По-друге, намагатися вплинути на владу. У цьому питанні бути інертним буквально небезпечно для життя. В даному випадку найлогічне – звернутися до "Єдиного центру звернення громадян". Це можна зробити за посиланням або за телефоном 15-35.

Також є номери телефонів гарячої лінії, куди можна зателефонувати, якщо у бомбосховище закрито: (048) 748-15-09, (093) 335-30-59. Поліція закликає громадян перевірити укриття біля свого будинку і якщо воно працює неправильно, то фіксувати цей факт на фото чи відео та повідомляти на спецлінію "102".

У "Дії" теж тепер можна повідомити про закрите укриття. У сервісі "Незламність" у лютому цього року з'явилася карта укриттів, там можна оцінити його та залишити свій відгук. Вони передаються до органів місцевого самоврядування. Якщо з приводу певного укриття будуть негативні відгуки або воно буде закрите, місцева влада відреагує та вирішить цю проблему.

У У

Будівництво та облаштування нових бомбосховищ


У лютому у департаменті освіти та науки Одеської ОДА повідомляли, що Євросоюз профінансує будівництво сучасних укриттів у школах Одеської області. Серед них Одеська гімназія №61 на Академіка Воробйова.

Одеська міськрада у бюджеті-2024 додатково передбачила 317,0 мільйонів гривень на ремонт споруд цивільного захисту, з них 202,0 млн гривень – на ремонт укриттів у школах та дитячих садках. Добре було б, щоб підрядники були сумлінні, а не як тоді, коли відповідальний за ремонт шкільного укриття в Хаджибейському районі, привласнив понад мільйон гривень. Аналогічна ситуація була і у Пересипському районі, а також у видавництві Чорномор'я.

Безумовно, поки що робиться акцент на облаштуванні укриттів у навчальних закладах. Це вже щось, проте місту потрібно більше укриттів для всіх. В ідеалі за кожним одеситом та його місцем проживання має бути закріплене місце, де він міг би сховатися під час сирен та вибухів. Але як це реалізувати на практиці сьогодні без вкладень нечуваних сум, яких місто не має, незрозуміло. Один із можливих виходів – будівництво мобільних укриттів, в Одесі вже такі є. Від прямого влучення воно не врятує, але від уламків цілком.

Також у Пересипському районі є модульне укриття, а їх могло бути більше. Зведенням таких місць займається не тільки місто, а й благодійні організації, але їм на це потрібні донати.

Модульне укриття на території дитсадка у Пересипському районі.Модульне укриття на території дитсадка у Пересипському районі. Фото: t.me/odesacityofficial


Варто зазначити, що аналогічна ситуація склалася не лише в Одесі, а й у всій Україні. Тож масштаб проблеми відповідний.

А як у Європі? Наприклад, у Фінляндії 80 років як немає війни, але укриття є обов'язковою частиною сучасної інфраструктури. Фінський підхід до будівництва інфраструктури цивільної оборони багато хто вважає зразковим: на п'ять мільйонів жителів у країні припадає понад 50 тисяч бомбосховищ, у яких можна розмістити 4,8 мільйонів осіб. У мирний час укриття використовуються під спортзали, автостоянки, склади, багато помешкань здаються в оренду.



Сюжет каналу "Сьогодні"

Однак, варто зазначити, що їх звели у мирний час, заздалегідь. Тому зробити щось подібне в Україні зможуть лише після закінчення війни. А питання про те, чому за всю незалежність нашої держави влада не подбала про необхідність спорудження сучасних укриттів, які були б доступні для кожного одесита в будь-якому районі, залишається відкритим.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах