Герої Одеси: волонтери, військові та тварини, які стали відомими у перший рік повномасштабної війни

Герої Одеси: волонтери, військові та тварини, які стали відомими у перший рік повномасштабної війни.

Герої Одеси: волонтери, військові та тварини, які стали відомими у перший рік повномасштабної війни. Колаж Vgorode

Події
23 лютого 2023 18:39

24 лютого виповнюється рівно рік з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. За цей час окупанти неодноразово атакували наш регіон з моря й авіації, проте Одеса вистояла та довела, що є українським містом, а острів Зміїний, яке окупанти захопили на початку свого наступу, наприкінці червня вдалося повністю звільнити від загарбників. Минулий рік об'єднав одеситів: для якнайшвидшого наближення Перемоги волонтерили навіть діти.

Vgorode приготував невелику добірку про деяких людей, які протягом цього часу стали Героями нашого міста, та тварин, про чиї історії дізналася вся країна.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

ПРЕДСТАВНИКИ ОДЕСЬКОЇ ОВА

Максим Марченко

Максим Марченко.Максим Марченко. Фото: oda.od.gov.ua

З 1 березня 2022 року головою Одеської ОВА став Максим Марченко. До нього цю посаду у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну обіймав Сергій Гриневецький.

Майбутній голова Одеської ОВА народився 10 лютого 1983 року у місті Слов'янськ Донецької області. 2005 року він закінчив Харківський інститут танкових військ, був слухачем командно-штабного інституту застосування військ (сил) Національного університету оборони України.

До повномасштабного вторгнення Марченко брав безпосередню участь у бойових діях на сході України. У 2015–2017 роках він командував 24-м окремим штурмовим батальйоном "Айдар". У 2017 році отримав посаду заступника командира 92-ї окремої механізованої бригади, у 2018–2021 роках був командиром 28-ї механізованої бригадою Сухопутних військ України, а у 2019 році дослужився до звання полковника.

Під керівництвом Максима Марченка Одеса ретельно підготувалася до оборони. У центрі міста з'явилися протитанкові їжаки, а на узбережжі та блокпостах встановили барикади з мішків з піском, здатних захистити від куль та уламків снарядів.

Сергій Братчук

Сергій Братчук.Сергій Братчук. Фото: Facebook-сторінка Сергія Братчука

З перших днів повномасштабного вторгнення громадяни дізнавалися про ситуацію в місті та на фронті від речника Одеської ОВА Сергія Братчука.

Майбутній представник Одеської ОВА народився 13 травня 1972 року у селі Петрівка Червоногвардійського району АР Крим. Сергій Братчук закінчив Львівське вище військово-політичне училище. За фахом він військовий журналіст. З 1989 по 2007 рік працював у друкованих виданнях та телеканалах Міністерства оборони. З 2007 до 2011 року був спеціальним кореспондентом, а потім і начальником інформаційного відділу Центрального друкованого органу Міністерства оборони України "Народна армія". З 2011 до 2012 року Сергій Братчук працював на ТРК "Нова Одеса", а потім – на телеканалі УТВ. Тоді ж він балотувався до Верховної Ради від партії "Удар" за 136-м одеським округом.

У 2015 році Сергій Братчук приєднався до організації "Чорний Тюльпан. Одеса", яка займається пошуком, ексгумацією, а також вивезенням тіл та останків загиблих у районі бойових дій. З 2017 року був добровольцем у восьмому окремому батальйоні УДА "Аррата", а у 2018 році став пресофіцером у складі цього батальйону. У 2020 році Сергій Братчук балотувався до Одеської міської ради від партії "Національний корпус", а у 2021 року став головою громадської ради при обласній раді.

До лютого 2022 року Сергій Братчук служив іподияконом у церкві та був представником Одеської єпархії Православної церкви України, а протягом першого року повномасштабної війни його ранкові та вечірні звернення заспокоювали, вселяли віру у швидку Перемогу та настання миру, а також навчали дотримуватися інформаційної гігієни і довіряти інформації лише з офіційних джерел.

ГЕРОЇ, ЯКИМ ВСТАНОВИЛИ МЕМОРІАЛЬНІ ДОШКИ В ОДЕСІ

У боротьбі за незалежність, свободу та мирне майбутнє України протягом минулого року обірвалися життя багатьох захисників-одеситів. Деяким із них у місті відкрили меморіальні дошки.

Так, 14 жовтня на фасаді школи №92 встановили меморіальну дошку Сергію Коновалову "Роланду", який закінчив цей навчальний заклад у 2018 році.

В Одесі відкрили меморіальну дошку Сергію Коновалову.В Одесі відкрили меморіальну дошку Сергію Коновалову. Фото: odessa.online

Захищати Батьківщину Сергій прагнув навіть тоді, коли ще був підлітком. У 2015 році "Роланд", якому на той момент виповнилося 16 років, кинув школу та вирушив на фронт до Донецької області, проте тоді за відчайдушним хлопцем приїхав і забрав його додому батько. 22-річний Сергій із позивним "Роланд" пішов на фронт добровольцем з першого дня повномасштабного вторгнення Росії. Він загинув у середині липня на Херсонському напрямку.

Ще одну меморіальну дошку відкрили 16 грудня на фасаді школи №40. Ця пам'ятна плита присвячена захиснику України Володимиру "Моряку" Гусєву, який загинув 10 серпня у Миколаївській області. У перші дні повномасштабної війни "Моряк" перебував у рейсі в Дубаї, але "знявся" з рейсу, повернувся до України та вступив до лав ЗСУ.

В Одесі відкрили меморіальну дошку Володимиру Гусєву.В Одесі відкрили меморіальну дошку Володимиру Гусєву. Фото: odessa.online

У 2023 році в Одесі також вже встигли відкрити меморіальну дошку на згадку про загиблого бійця. Її встановили 1 лютого на Староконному ринку на згадку про військового Івана Фунтового, який був бійцем 35-ї окремої бригади імені контр-адмірала Михайла Остроградського ВМС ЗСУ і загинув 19 серпня минулого року на Херсонському напрямку. У мирний час чоловік був підприємцем та відстоював права представників малого та середнього бізнесу, активно займаючись громадською діяльністю.

В Одесі відкрили меморіальну дошку Івану Фунтовому.В Одесі відкрили меморіальну дошку Івану Фунтовому. Фото: t.me/VeteransHubOdesa

Вічна пам'ять усім Героям, які віддали життя за Україну!

ВОЛОНТЕРСЬКА ДОПОМОГА

Гуманітарний штаб

На початку березня минулого року в Одесі з’явився координаційний гуманітарний штаб – єдиний офіційний центр надання та координації гуманітарної допомоги по всій Одеській області. Цей штаб створили з метою забезпечити Одеську область та сусідні регіони всім необхідним, зокрема медикаментами і харчовими продуктами, а також організувати та скоординувати транспортні коридори, щоб приймати допомогу з інших регіонів України та з-за кордону. 1 квітня голова Одеської ОВА Максим Марченко призначив начальником Координаційного гуманітарного штабу Одеської області Олексія Чорного – засновника та голову громадської організації "Експедиція", який раніше керував волонтерським штабом тероборони.

Начальник Координаційного гуманітарного штабу Одеської області Олексій Чорний.Начальник Координаційного гуманітарного штабу Одеської області Олексій Чорний. Фото: facebook.com/oleksiychornyy

До призначення Олексія Чорного голови гуманітарного штабу змінювалися двічі. Спочатку штаб очолював Дмитро Антипов, а згодом на його місце призначили соратника ексмера Одеси Едуарда Гурвіца Анатолія Ворохаєва.

Група 4.5.0

Відео: YouTube-канал Іа Одесіт

Не залишався у тіні протягом першого року повномасштабної війни і культурний фронт. Так, наприкінці березня в Одесі з'явився музичний гурт 4.5.0. Музиканти об'єдналися для того, щоб піднімати бойовий дух військових, волонтерів, переселенців та мирних жителів. Саме тому за назву колектив обрав цифровий код "4.5.0", який на військовому сленгу означає "все спокійно". Фронтмени Ніколас Учава та Нана Кріцак повідомляли, що колектив був створений з ініціативи волонтерського центру "Калина" та діє за підтримки громадської організації "Молодіжна рада Одеської області". Гурт виконує українськомовні оригінальні кавери як на відомі хіти, так і на пісні, написані під час героїчної оборони України. Крім музичної діяльності, 4.5.0 активно волонтерять. Наприклад, на початку лютого вони збирали донати на ремонти автомобілів одночасно двох батальйонів : четвертого 126-ї бригади ТРО ЗСУ та "Цунамі". Також гурт встигає виступати у різних закладах та дивувати глядачів новими проєктами.

ДІТИ

10-річна одеситка Маша плете тактичні браслети для захисників України.10-річна одеситка Маша плете тактичні браслети для захисників України. Фото: facebook.com/UA.KyivPolice

Докладали зусиль для того, щоб прискорити нашу Перемогу і маленькі одесити. Так, 10-річна Маша почала плести разом зі своєю мамою тактичні браслети, які миттєво перетворюються на кілька метрів міцної мотузки і можуть врятувати життя в екстреній ситуації. Завдяки старанням юної одеситки такі рятівні браслети з'явилися на озброєнні в українських захисників та столичної поліції.

Ще одна юна одеситка, восьмирічна третьокласниця Даша, почала власноруч виготовляти та продавати жовто-блакитні браслети з маленьких резиночок.

Третьокласниця Дар'я Тарахтій плете та продає патріотичні браслетики з резинок, щоб допомогти ЗСУ.Третьокласниця Дар'я Тарахтій плете та продає патріотичні браслетики з резинок, щоб допомогти ЗСУ. Фото: dumskaya.net

За день від продажу таких виробів дівчинці вдається заробити від 500 до 700 гривень. Таким чином Даша зібрала та передала військовим дев'ять тисяч гривень – на ці гроші волонтер Катерина Киричок купила та передала ЗСУ дрон Mavic 3 Combo, який у перший же день виконав своє бойове завдання.

ХУДОЖНИКИ

Графіті з котиком, який топче ворожий корабель.Графіті з котиком, який топче ворожий корабель. Фото: instagram.com/lbws_168

Після початку війни на вулицях Одеси з'явилося багато графіті з котиками-патріотами, які тримають у лапках державні прапори, збивають ворожі ракети та скандують гасла, що прославляють Україну. Автором цих стріт-артів є одеський художник Ігор Матроскін, а під кожним таким "котячим" муралом є хештег "lbws_168". Детальніше про найцікавіші, на наш погляд, патріотичні "котячі" графіті даного проєкту ми розповідали у добірці. Одне з графіті, на якому зображений котик, що наступає на корабель, до речі, стало пророчим: незабаром після появи цього стріт-арту ворожий флот втратив фрегат "Москва", буксир "Василь Бех" і кілька катерів.

Юлія Подмогіна створила колекцію малюнків із українськими котами-визволителями.Юлія Подмогіна створила колекцію малюнків із українськими котами-визволителями. Фото: instagram.com/juliapod_art

А ось талановита художниця Юлія Подмогіна створила серію малюнків із котами-визволителями. Її першим творінням став кіт-одесит у тільнику та з коктейлем Молотова, а вже потім з'явилися й інші персонажі: котики з Бучі та Херсона, кіт в образі Нептуна і навіть котик Віталій Кім. Зараз арти Юлії Подмогіної можна побачити не лише в інтернеті, а й на футболках, худі, сумках та чашках.

СВЯЩЕННИК, ЯКИЙ БУВ У РОСІЙСЬКОМУ ПОЛОНІ

Василь Вирозуб.Василь Вирозуб. Фото: Facebook-сторінка Василя Вирозуба

26 лютого в районі Зміїного російські військові кораблі захопили та утримували цивільне рятувальне судно "Сапфір", яке прямувало на острів із гуманітарною місією. Захисників Зміїного вважали загиблими. Судном "Сапфір" планували евакуювати з острова їхнї тіла – саме з цією метою на борту знаходився священик Одеської єпархії, настоятель Свято-Троїцького храму Василь Вирозуб.

Більшу частину екіпажу "Сапфіра" звільнили з полону 25 березня, але в заручниках у росіян, як і раніше, залишалися чотири особи, які перебували в момент захоплення на борту: військовий капелан Православної церкви України Василь Вирозуб, ще двоє протестантських священиків та військовий лікар. Як повідомив звільнений з російського полону військовий капелан 35-ї окремої бригади морської піхоти Михайла Остроградського Олександр Чоков, отця Василя утримували в слідчому ізоляторі №2 міста Старий Оскол у Білгородській області Російської Федерації – там його заточили в карцер, піддавали тортурам і звинувачували.

Додому настоятель Свято-Троїцького монастиря зміг повернутися лише у травні. Тоді в рамках чергового обміну полоненими Україна змогла повернути 41 людину, включаючи 13 цивільних осіб.

Наприкінці серпня Президент України Володимир Зеленський нагородив Василя Вирозуба орденом "За заслуги" ІІІ ступеня за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність та самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя. нашої держави та сумлінне виконання професійного обов'язку.

ТВАРИНИ

Прославилися в Одесі за час повномасштабної війни і деякі тварини.

Білі леви-переселенці

Білі леви-переселенці із Харківського зоопарку.Білі леви-переселенці із Харківського зоопарку. Фото Марії Чекарьової/Vgorode

Так, у квітні до Одеси прибула пара білих левів із харківського ЕкоПарку. Через постійні обстріли Харкова багато вольєрів було зруйновано, а тварин могли приспати, проте співробітники Одеського зоопарку погодилися прийняти пару хижаків у нашому звіринці. З Харкова левів забрав та супроводив у дорозі директор Одеського зоопарку Ігор Бєляков. Спочатку тварини-переселенці перебували у тяжкому психологічному стані і боялися будь-яких гучних звуків. До того ж через півторамісячне перебування в тісному приміщенні хижаки страждали від пролежнів. Втім, до кінця травня леви вже повністю відновилися, освоїлися в Одесі і навіть перестали боятися воя сирени. 23 вересня на честь 100-річного ювілею Одеського зоопарку левів-переселенців заселили у новий просторий вольєр, а 14 лютого цю парочку визнали "Парою року-2023" та нагородили великою валентинкою з ласощами.

Кіт Змій

Кіт Змій.Кіт Змій. Фото: Reuters

Ще одним чотирилапим героєм став пухнастик, якому вдалося вижити на Зміїному під час окупації острова. Чорного кота військові знайшли та евакуювали на підконтрольну Україні територію під час дослідження та розмінування острова після звільнення його від окупантів. Евакуація маленького чорного кошеня, якому вдалося вижити на Зміїному, стала фінальним етапом спецоперації зі звільнення острова. Знайти на острові когось живого військові не сподівалися, проте, переглядаючи зняте на острові відео, побачили в кадрі пушистика. У ході другого етапу визвольної спецоперації бійці виконали головне завдання, яке поставив перед ними командир: врятували з острова всіх живих, а точніше єдине кошеня, яке примудрилося вижити, незважаючи на постійні обстріли та окупацію. Як виявилося, тварині на момент деокупації Зміїного був майже рік. Котик бачив, як на острів висаджувалися окупанти, пережив безліч артилерійських дуелей і навіть отримав бойове поранення в шию. На честь звільненого острова Зміїного кота назвали Змієм. Пухнастик переїхав жити до Києва. Там йому надав притулок командир розвідників.

Ми згадали лише деяких героїв, які стали відомими у нашому місті за перший рік повномасштабної війни. Розповісти про всіх неможливо, адже наша сила в єдності: людей, які своїми стараннями на фронті та в тилу наближають нашу Перемогу, тисячі.

Перший рік повномасштабного вторгнення залишився позаду. Підбиваючи його підсумки, ми віримо, що через рік напишемо про другий рік війни як про рік довгоочікуваної Перемоги України та настання миру на нашій землі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах