Друга річниця повномасштабного вторгнення: як змінилося життя одеситів за час війни

Друга річниця повномасштабного вторгнення: як змінилося життя одеситів за час війни.

Друга річниця повномасштабного вторгнення: як змінилося життя одеситів за час війни. Фото: reuters.com

Події
24 лютого 10:16

24 лютого виповнюється рівно два роки з початку повномасштабного вторгнення РФ до України. За цей час окупанти неодноразово завдавали по нашому місту та області ракетних та дронових ударів, проте незважаючи ні на що Одеса залишається незламним українським містом.

З нагоди річниці повномасштабної війни Vgorode склав перелік деяких змін, що сталися в нашому місті за ці два роки.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

КОМЕНДАНТСЬКА ГОДИНА

В Одесі та області комендантська година діє з 00:00 до 05:00.В Одесі та області комендантська година діє з 00:00 до 05:00. Фото ілюстративне: zn.ua

До початку повномасштабного вторгнення громадяни могли вільно розгулювати вулицями Одеси в будь-який час доби, проте в останні два роки прогулянки в нічний час заборонені через чинну комендантську годину. Вперше комендантську годину вели 24 лютого 2022 року : вона діяла з 23:00 24 лютого до 05:00 25 лютого. Надалі тривалість комендантської години змінювалася залежно від ситуації в регіоні. Наприклад, у середині березня 2022 року комендантська година діяла з 20:00 до 06:00. Також у місті та області кілька разів вводили тривалу комендантську годину. Зокрема, після удару російських окупантів по залізничному вокзалу в Краматорську Донецької області в Одесі та Одеській області ввели комендантську годину на півтора дні: з 21:00 9 квітня до 06:00 11 квітня.

З 1 березня 2023 року комендантська година на території Одеси та Одеської області триває з 00:00 до 05:00.

ПРОДАЖ АЛКОГОЛЯ ДО ВИЗНАЧЕНОГО ЧАСУ

З 22:00 до 09:00 в Одесі та Одеській області заборонено продавати алкоголь.З 22:00 до 09:00 в Одесі та Одеській області заборонено продавати алкоголь. Фото ілюстративне: pexels.com

З 1 березня 2023 року в Одесі через зміну комендантської години алкоголь продають до 22:00. Водночас продаж спиртного військовослужбовцям, нацгвардійцям, представникам військових формувань та правоохоронцям суворо заборонено. За продаж алкоголю в заборонений час порушнику загрожує штраф у розмірі 6 800 гривень.

Зазначимо, що з 2 березня 2022 року на Одещині діяла повна заборона на продаж будь-яких алкогольних напоїв. З 1 квітня 2022 року в місті та області дозволили в період з 10:00 до 15:00 продавати алкогольні напої із вмістом етилового спирту до 30% об'ємних одиниць (вино, пиво, лікер, шампанське, портвейн). З 14 травня 2022 року в Одесі та області відновили продаж усіх видів алкоголю. Продавати спиртні напої дозволили з 09:00 до 18:00. А з 22 червня 2022 року алкоголь на території нашого регіону продавали з 09:00 до 20:00.

ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ДВОХ РАЙОНІВ МІСТА

В Одесі перейменували Суворовський та Малиновський райони.В Одесі перейменували Суворовський та Малиновський райони. Фото: rbc.ua

На початку березня 2023 року на засіданні історико-топонімічної комісії ухвалили рішення перейменувати Суворовський район на Пересипський, а Малиновський на Хаджибейський.

Електронне опитування щодо перейменування Суворовського та Малиновського районів Одеси стартувало 15 квітня 2023 року. Голосувати могли всі повнолітні громадяни, місце проживання яких зареєстроване чи задеклароване на території Одеси. За підсумками голосування, які оприлюднили 29 квітня, ідею назвати Суворівський район Пересипським підтримали 2 782 одесити, тоді як 2 835 осіб виступили проти такої ініціативи. За перейменування Малиновського району на Хаджибейський проголосували 2 753 громадяни, а ще 1 905 респондентів цю ідею не підтримали.

1 травня з'явилася інформація про те, що перейменування Суворовського та Малиновського районів поки що відклали, а найближчим часом проведуть нове голосування, в якому одеситам запропонують обрати один із кількох варіантів назв, тоді як у першому голосуванні був лише один варіант.

Проте нове голосування не відбулося. Вже 3 травня 2023 року на сесії Одеської міської ради депутати підтримали перейменування цих районів на Пересипський та Хаджибейський.

Також протягом двох років в Одесі перейменували багато вулиць. Зокрема Олександрівський проспект тепер називається проспектом Українських Героїв.

ВНЕСЕННЯ ІСТОРИЧНОГО ЦЕНТРУ ОДЕСИ ДО СПИСКУ ЮНЕСКО

Історичний центр Одеси внесли до списку історичної спадщини ЮНЕСКО.Історичний центр Одеси внесли до списку історичної спадщини ЮНЕСКО. Фото ілюстративне: 5.ua

25 січня 2023 року історичний центр Одеси внесли до списку історичної спадщини ЮНЕСКО. Статус об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО сприяє збереженню цілісності пам'яток, підвищенню престижу, залученню туристів та стимулюванню зростання економіки. Крім того, ЮНЕСКО допомагає розставити фінансові пріоритети у підтримці об'єктів культурної та природної спадщини, відстежує стан об'єктів та контролює їх збереження.

4 квітня 2023 року на перехресті вулиць Пушкінської та Ланжеронівської біля будівлі музею Морського флоту встановили меморіальну табличку на честь включення міста до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

До списку ЮНЕСКО потрапили такі локації історичного центру Одеси як: Суворовська алея, провулок Нахімова, парк Шевченка, Карантинний та Польський узвози, вулиця Жуковського, вулиця Преображенська, вулиця Приморська, вулиця Садова, вулиця Торгова, Соборна площа та порт. Згодом стало відомо, що Одеський порт планують виключити зі списку історичної спадщини ЮНЕСКО, а охоронну зону ЮНЕСКО можуть розширити до вулиць Торгова, Ковальська, Успенська та Лідерівського бульвару.

ОБСТРІЛИ ІСТОРИЧНОГО ЦЕНТРУ ОДЕСИ

Спасо-Преображенський собор після обстрілу.Спасо-Преображенський собор після обстрілу. Фото: facebook.com/Odesskaja.eparhija

На жаль, навіть включення історичного центру Одеси до списку історичної спадщини ЮНЕСКО не вберегло пам'яток архітектури від обстрілу російськими окупантами.

Так, внаслідок атаки РФ на Одесу 20 липня 2023 року постраждали три музеї: Археологічний, Літературний та непрацюючий музей морського флоту. Від обстрілу Одеси 23 липня 2023 року постраждав Спасо-Преображенський кафедральний собор та ще 28 пам'яток архітектури в центрі міста, зокрема Будинок вчених.

Внаслідок ворожих обстрілів у ніч проти 25 вересня 2023 року в Одесі отримали пошкодження Воронцовський палац, Будинок Маріні, Будинок Серато та Верані, Прибутковий будинок Лерхе, Будинок Зонтага, Палац (об'єм фасадної будівлі), Палац Лопухіна та Будинок Золотарьова.

Увечері 5 листопада через атаку Росії серйозно постраждав Одеський національний художній музей. Ракета впала прямо перед будинком на вулиці Софіївській, 5а. У результаті в приміщенні вилетіли шибки. Також пошкодження отримали стіни та деякі експонати.

ЗНЕСЕННЯ ПАМ'ЯТНИКІВ КАТЕРИНІ II І СУВОРОВУ

Знесення пам'ятника Катерині.Знесення пам'ятника Катерині. Фото: t.me/odeskaODA

4 листопада 2022 року оголосили підсумки голосування, присвяченого подальшій долі пам'ятника "Засновникам Одеси" (Катерині II), яке проходило на платформі "Соціально активний громадянин" у період з 20 вересня по 20 жовтня. Більшість одеситів, які брали участь у голосуванні, підтримали ідею демонтажу пам'ятника з Катерининської площі. За повне знесення монумента проголосували 3 914 з 7 796 респондентів.

23 листопада 2022 року стало відомо, що до Одеської міської ради направили проєкт із пропозицією демонтувати та перенести в історико-краєзнавчий музей та пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову.

24 листопада 2022 року на засіданні виконавчого комітету Одеської міської ради члени виконкому підтримали проєкт рішення про демонтаж та перенесення пам'ятника "Засновникам Одеси". А вже 30 листопада 2022 року на XVI сесії Одеської міської ради депутати підтримали рішення про знесення пам'ятника Катерині та пам'ятника Суворову.

У ніч проти 29 грудня 2022 року обидві пам'ятники демонтували. Наразі вони знаходяться в Одеському національному художньому музеї.

ГРАФІТІ З ПАТРІОТИЧНИМИ КОТИКАМИ

Графіті з котиком, який топче ворожий корабель.Графіті з котиком, який топче ворожий корабель. Фото: instagram.com/lbws_168

Після початку війни на вулицях Одеси з'явилося багато графіті з котиками-патріотами, які тримають у лапках державні прапори, збивають ворожі ракети та скандують гасла, які прославляють Україну. Автором цих стріт-артів є одеський художник Ігор Матроскін, а під кожним таким "котячим" муралом є хештег "lbws_168". Детальніше про найцікавіші, на наш погляд, патріотичні "котячі" графіті даного проєкту ми розповідали в добірці. Одне з графіті, на якому котик зображений котик, що наступає на корабель, до речі, стало пророчим: незабаром після появи цього стріт-арту ворожий флот втратив фрегат "Москва", буксир "Василь Бех" і кілька катерів.

ВІДКРИТТЯ ГУМАНІТАРНОГО ШТАБУ

В Одесі працює гуманітарний штаб.В Одесі працює гуманітарний штаб. Фото: t.me/koorshtabodessa

На початку березня 2022 року в Одесі з'явився координаційний гуманітарний штаб – єдиний офіційний центр надання та координації гуманітарної допомоги по всій Одеській області. Цей штаб створили з метою забезпечити Одеську область та сусідні регіони всім необхідним, зокрема медикаментами та харчовими продуктами, а також організувати та скоординувати транспортні коридори, щоб приймати допомогу з інших регіонів України та з-за кордону.

Два роки повномасштабної війни залишилися позаду. Підбиваючи їх підсумки, ми дуже хочемо вірити в те, що через рік напишемо про третій рік повномасштабного вторгнення як про рік довгоочікуваної Перемоги України та настання миру на нашій землі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах